Aπόφαση GDPR: Πρόστιμο 10.000 ευρώ σε εφημερίδα της Κύπρου για δημοσιοποίηση ονομάτων και φωτογραφιών αστυνομικών-ανακριτών στο αεροδρόμιο Λάρνακας


Δύο αστυνομικοί υπέβαλαν καταγγελία στο Γραφείο Επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων εναντίον της εφημερίδας «Πολίτης» για παράνομη αποκάλυψη των ονομάτων και των φωτογραφιών τους σε δημοσίευμα ημερομηνίας 17.06.2018. Το δημοσίευμα, τόσο σε έντυπη όσο και σε ηλεκτρονική μορφή, αφορούσε κατ’ ισχυρισμό ταλαιπωρία και αχρείαστη και παράνομη κράτηση πολίτη, και αποκάλυπτε τα ονόματα και τις φωτογραφίες των δύο εμπλεκόμενων στην υπόθεση αστυνομικών-ανακριτών καθώς και τη φωτογραφία τρίτου αστυνομικού-ανακριτή.
Όπως αναφέρεται στη σχετική ανακοίνωση, η Επίτροπος έκρινε ότι ο επιδιωκόμενος σκοπός θα μπορούσε να επιτευχθεί κάνοντας αναφορά μόνο στα αρχικά του ονοματεπώνυμου τους και/ή τα πρόσωπα τους να είναι θολωμένα και/ή να δημοσιεύονταν φωτογραφίες που είχαν τραβηχτεί από μακρινή απόσταση, ούτως ώστε να ήταν αδύνατη η αναγνώριση των απεικονιζόμενων προσώπων, ενέργειες οι οποίες δεν θα επέφεραν οποιαδήποτε αλλαγή στη φύση της υπόθεσης.
Μετά από επιστολή που στάλθηκε στην εφημερίδα «Πολίτης», στις 18 Οκτωβρίου 2018 για ανακοίνωση της εκ πρώτης όψεως παραβίασης του Κανονισμού 2016/679, με απόφαση ημερ. 9 Ιανουαρίου 2019, επιβλήθηκε στην εφημερίδα «Πολίτης», υπό την ιδιότητα της ως υπεύθυνου επεξεργασίας αρχείου, η χρηματική ποινή των €10,000 για τη διάπραξη παράβασης της υποχρέωσης της εκ των άρθρων 5(1)(γ) και 6 του Κανονισμού.
Επειδή η ισορρόπηση μεταξύ της ελευθερίας της έκφρασης και του δικαιώματος προστασίας της ιδιωτικής ζωής απαιτεί ιδιαίτερο χειρισμό, για την λήψη της απόφασης της η Επίτροπος έλαβε υπόψη σχετικές αποφάσεις του Δικαστηρίου της ΕΕ και ιδιαίτερα την απόφαση The Bavarian Lager Co. Ltd κατά Επιτροπής των Ευρωπαϊκών Κοινοτήτων, την νομολογία του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ), αποφάσεις άλλων αρχών όπως της Ελληνικής Αρχής Προστασίας Δεδομένων και τον Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας της Κύπρου.
Η Εφημερίδα "Πολίτης" άσκησε προσφυγή στο Διοικητικό Δικαστήριο εναντίον της απόφασης της Επιτρόπου.
Για ολόκληρη την απόφαση πατήστε εδώ.
Διαβάστε ακόμα: Επιβολή προστίμου 5.000 ευρώ στο Νοσοκομείο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος ΙΙΙ για απώλεια φακέλου ασθενούς

Σχόλια

Top Legal Stories

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών