Στις 24/10 η Ενδιάμεση Απόφαση του Κακουργιοδικείου για το αίτημα διαχωρισμού της δίκης του Συνεργατισμού


Στις 24 Οκτωβρίου 2019, στις 9:00, θα ανακοινωθεί η ενδιάμεση απόφαση του Μόνιμου Κακουργιοδικείου Λευκωσίας αναφορικά με το αίτημα που έχει υποβληθεί από συνήγορους υπεράσπισης για διαχωρισμό της δίκης του Συνεργατισμού.
Να απορρίψει το αίτημα των δικηγόρων υπεράσπισης τριών κατηγορουμένων για διαχωρισμό της δίκης ζήτησε από το Δικαστήριο η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής.
Σύμφωνα με την κα. Ευθυβούλου, η νομοθεσία προνοεί ότι μπορούν να συνεκδικάζονται υποθέσεις κατηγορουμένων για το ίδιο ποινικό αδίκημα ή και διάφορα ποινικά αδικήματα που έχουν διαπραχθεί κατά τη διάρκεια της ίδιας πράξης.
Εκτός από τις συγκεκριμένες κατηγορίες, οι συγκεκριμένοι κατηγορούμενοι εκ μέρους των οποίων έχει υποβληθεί το αίτημα διαχωρισμού δίκης διώκονται για πρόσθετα αδικήματα με τον ίδιο καταγγέλλοντα, την ΣΠΕ Στροβόλου και για το ίδιο φάσμα αδικημάτων, ανέφερε η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής, προσθέτοντας ότι δεν προσθέτει με αυτή την επιχειρηματολογία της οτιδήποτε δεν προκύπτει από το κατηγορητήριο.
Υπέβαλε στο Δικαστήριο ότι η Κατηγορούσα Αρχή υποχρεούται και το Δικαστήριο δικαιούται να ασκήσει τη διακριτική του ευχέρεια και να αποφασίσει όπως δικαστούν σε ένα ενιαίο κατηγορητήριο, όπως δικαιούνται.
Η κα Ευθυβούλου επικαλέστηκε την απόφαση στην ποινική έφεση 348/2018 της Κυπριακής Δημοκρατίας κατά Ηλιάδη και άλλων κατά την οποία, όπως είπε, το Ανώτατο μέμφεται τον Γενικό Εισαγγελέα διότι ενώ είχαν ολοκληρωθεί οι ανακρίσεις για τους κατηγορούμενους, αποφάσισε να τους διώξει με τρία διαφορετικά κατηγορητήρια.
«Δεν έχω ακούσει κανένα νομικό αλλά ούτε και πραγματικό επιχείρημα», είπε, μεταξύ άλλων, η εκπρόσωπος της Κατηγορούσας Αρχής.
Ο συνήγορος υπεράσπισης δύο εκ των κατηγορουμένων, Πέτρος Σταύρου, ανέφερε ότι η υπόθεση Ηλιάδη αφορούσε το ίδιο υλικό κάτι που δεν ισχύει σε αυτή την υπόθεση.  Ο δικηγόρος του έτερου κατηγορουμένου, Γιώργος Παπαϊωάννου, ανέφερε ότι μπορεί να υπάρχουν άλλες 100 τέτοιες υποθέσεις που αφορούν την ΣΠΕ Στροβόλου και διερωτήθηκε αν θα έπρεπε να εκδικαστούν όλες μαζί. Είπε επίσης ότι σε αυτή την υπόθεση δεν υπάρχει το κοινό υπόβαθρο που υπήρχε στην υπόθεση Ηλιάδη.
Ο Πρόεδρος του Κακουργιοδικείου Αλέξανδρος Παναγιώτου όρισε την 24η Οκτωβρίου, στις 9:00, ως την ημερομηνία κατά την οποία θα ανακοινωθεί η ενδιάμεση απόφαση του Δικαστηρίου.
Σε ερώτημα που υποβλήθηκε για σκοπούς προγραμματισμού από τους δικηγόρους ως προς το πότε θα προχωρήσει η εκδίκαση της υπόθεσης, ο Πρόεδρος του Δικαστηρίου απάντησε ότι λόγω άλλων υποθέσεων που εκκρεμούν ενώπιον του Κακουργιοδικείου αναμένεται στις αρχές του επόμενου χρόνου να ξεκινήσουν οι ακροάσεις και προειδοποίησε παράλληλα ότι «θα είναι εντατικές οι ακροάσεις».
Κατηγορούμενοι στην υπόθεση είναι δέκα συνολικά πρόσωπα, επτά φυσικά και τρία νομικά πρόσωπα. Οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τις ίδιες κατηγορίες με την υπόθεση που ανεστάλη, που αφορούν στα αδικήματα της συνωμοσίας προς καταδολίευση, της απόσπασης αγαθών με ψευδείς παραστάσεις, της πλαστογραφίας, της κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, των ψευδών λογαριασμών με σκοπό την καταδολίευση, της αθέμιτης κτήσης περιουσιακού οφέλους και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Η υπόθεση δικάζεται από το Μόνιμο Κακουργιοδικείο που συνεδριάζει στη Λευκωσία, Πρόεδρος του οποίου είναι ο Πρόεδρος Επαρχιακού Δικαστηρίου Αλέξανδρος Παναγιώτου και μέλη η Ανώτερη Επαρχιακή Δικαστής Γιώτα Κυριακίδου και Επαρχιακή Δικαστής Φανή Καπετάνιου.
(Πηγή: ΚΥΠΕ/stockwatch.com.cy)

Σχόλια