Τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα (Ποινικά Αδικήματα εναντίον της Προσωπικής Ελευθερίας)

Τροποποιήσεις στον Ποινικό Κώδικα επιφέρει ο περί Ποινικού Κώδικα (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος 190(Ι) του 2021 που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 21.12.2021. Ειδικότερα:

1.Το άρθρο 246 του βασικού νόμου (Ορισμός αρπαγής από νόμιμη κηδεμονία) τροποποιείται με τη διαγραφή σε αυτό της φράσης «κάτω των δεκατεσσάρων χρόνων προκειμένου για άντρα, ή» (δεύτερη γραμμή) και της φράσης «προκειμένου για γυναίκα» (τρίτη γραμμή).

Νέα διατύπωση: Όποιος αφαιρεί ή παρασύρει σε διαφυγή ανήλικο που έχει ηλικία κάτω των δεκατεσσάρων χρόνων προκειμένου για άντρα, ή κάτω των δεκαέξι χρόνων προκειμένου για γυναίκα ή πρόσωπο που έχει κλονισμένο το λογικό, από τη φύλαξη του νόμιμου κηδεμόνα του, χωρίς τη συναίνεση τέτοιου κηδεμόνα, θεωρείται ότι αρπάζει τον ανήλικο ή τέτοιο πρόσωπο από το νόμιμο κηδεμόνα του.

2.Το άρθρο 247 του βασικού νόμου (ορισμός απαγωγής) τροποποιείται με την προσθήκη σε αυτό, αμέσως μετά τη λέξη «βία» (πρώτη γραμμή), των λέξεων «ή απειλή βίας».

Νέα διατύπωση: Όποιος με βία ή απειλή βίας εξαναγκάζει ή με οποιαδήποτε απατηλά μέσα παρακινεί άλλο να φύγει από κάποιο τόπο, θεωρείται ότι απαγάγει το εν λόγω πρόσωπο.

3.Το άρθρο 249 του βασικού νόμου (Αρπαγή ή απαγωγή προσώπου με σκοπό να φονευθεί εκ προμελέτης)  τροποποιείται ως ακολούθως: (α) Με την προσθήκη στον πλαγιότιτλο αυτού, αμέσως μετά τη λέξη «απαγωγή» (δεύτερη γραμμή), της φράσης «ή στέρηση της ελευθερίας»· (β) με την αντικατάσταση σε αυτό των λέξεων «ή απαγάγει» (πρώτη γραμμή), με τη φράση «ή απάγει ή παράνομα στερεί την ελευθερία από»· και (γ) με την αντικατάσταση σε αυτό της λέξης «δέκα» (τέταρτη γραμμή), με τη λέξη και αριθμό «δεκατεσσάρων (14)».

Νέα διατύπωση: Όποιος αρπάζει ή  απάγει ή παράνομα στερεί την ελευθερία από οποιοδήποτε πρόσωπο με σκοπό αυτό το πρόσωπο να φονευθεί εκ προμελέτης ή να τύχει τέτοιας μεταχείρισης ώστε να τεθεί σε κίνδυνο να φονευθεί εκ προμελέτης, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δεκατεσσάρων (14) χρόνων.

4.Το άρθρο 250 του βασικού νόμου (Αρπαγή ή απαγωγή προσώπου με σκοπό κρυφό και άδικο περιορισμό) τροποποιείται ως ακολούθως: (α) Με την προσθήκη στον πλαγιότιτλο αυτού, αμέσως μετά τη λέξη «απαγωγή» (δεύτερη γραμμή), της φράσης «ή στέρηση της ελευθερίας» . και (β) με την αντικατάσταση σε αυτό των λέξεων «ή απαγάγει» (πρώτη γραμμή), με τη φράση «ή απάγει ή παράνομα στερεί την ελευθερία από».

Νέα διατύπωση: Όποιος αρπάζει ή απάγει ή παράνομα στερεί την ελευθερία από άλλο, με σκοπό να προκαλέσει τον κρυφό και άδικο περιορισμό αυτού, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση επτά χρόνων.

5.Το άρθρο 251 του βασικού νόμου (Αρπαγή ή απαγωγή με σκοπό να υποβληθεί πρόσωπο σε βαριά βλάβη, κλπ.)  τροποποιείται ως ακολούθως: (α) Με την προσθήκη στον πλαγιότιτλο αυτού, αμέσως μετά τη λέξη «απαγωγή» (δεύτερη γραμμή), της φράσης «ή στέρηση της ελευθερίας»· (β) με την αντικατάσταση σε αυτό των λέξεων «ή απαγάγει» (πρώτη γραμμή), με τη φράση «ή απάγει ή παράνομα στερεί την ελευθερία από»· (γ) με την αντικατάσταση σε αυτό της φράσης «στις παρά φύση ορέξεις οποιουδήποτε» (τρίτη γραμμή), με τη φράση «σε σεξουαλική κακοποίηση από οποιονδήποτε»· και (δ) με την αντικατάσταση σε αυτό της λέξης «δέκα» (πέμπτη γραμμή), με τη λέξη και αριθμό «δεκατεσσάρων (14)».

Νέα διατύπωση: Όποιος αρπάζει ή απάγει ή παράνομα στερεί την ελευθερία από οποιοδήποτε πρόσωπο με σκοπό αυτό να υποβληθεί, ή να τύχει τέτοιας μεταχείρισης ώστε να τεθεί σε κίνδυνο να υποβληθεί, σε βαριά βλάβη, ή στις παρά φύση ορέξεις οποιουδήποτε σε σεξουαλική κακοποίηση από οποιονδήποτε ή γνωρίζει ότι είναι ενδεχόμενο το πρόσωπο αυτό να τύχει τέτοιας υποβολής ή μεταχείρισης, είναι ένοχος κακουργήματος και υπόκειται σε φυλάκιση δέκα δεκατεσσάρων (14) χρόνων και σε χρηματική ποινή.

6.Ο βασικός νόμος τροποποιείται με την προσθήκη, αμέσως μετά το άρθρο 251 αυτού, του ακόλουθου νέου άρθρου:

«Αρπαγή ή απαγωγή ή στέρηση της ελευθερίας οποιουδήποτε με σκοπό τον εξαναγκασμό αυτού ή άλλου προσώπου να προβεί σε μη οφειλόμενη πράξη ή σε παράλειψη πράξης.

251Α. Όποιος αρπάζει ή απάγει ή παράνομα στερεί την ελευθερία οποιουδήποτε με σκοπό τον εξαναγκασμό αυτού ή άλλου προσώπου να προβεί σε μη οφειλόμενη πράξη ή σε παράλειψη πράξης, είναι ένοχος κακουργήματος και, σε περίπτωση καταδίκης του, υπόκειται σε φυλάκιση που δεν υπερβαίνει τα δεκατέσσερα (14) χρόνια και σε χρηματική ποινή.».

7.Ο βασικός νόμος τροποποιείται με τη διαγραφή των άρθρων 252 (Άδικη απόκρυψη ή περιορισμός αρπαγέντος ή απαχθέντος) και 253 (Αρπαγή ή απαγωγή παιδιού ηλικίας κάτω των δεκατεσσάρων χρονών με σκοπό κλοπής από αυτό) αυτού .

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών