Το Ανώτατο Δικαστήριο τροποποίησε τους Κανονισμούς Εκδίκασης Καθυστερημένων Υποθέσεων (23/12/2022)

Το Ανώτατο Δικαστήριο προχώρησε σε ορισμένες τροποποιήσεις των περί της Εκδίκασης Καθυστερημένων Υποθέσεων Κανονισμών που είχαν εκδοθεί στις 25.11.2022. Oι νέοι Τροποποιητικοί Κανονισμοί (23/12/2022) έχουν ως εξής:

"1. Οι παρόντες Κανονισμοί θα αναφέρονται ως οι περί της Εκδίκασης Καθυστερημένων Υποθέσεων (Ειδικοί) (Τροποποιητικοί) (Αρ.1) Διαδικαστικοί Κανονισμοί του 2022 και θα διαβάζονται μαζί με τους Περί της Εκδίκασης Καθυστερημένων Υποθέσεων (Ειδικούς) Διαδικαστικούς Κανονισμούς του 2022, που στο εξής θα αναφέρονται ως «οι Βασικοί Διαδικαστικοί Κανονισμοί». 

2. Οι Βασικοί Διαδικαστικοί Κανονισμοί τροποποιούνται με την κατάργηση του Κανονισμού 4 και την αντικατάστασή του με τον ακόλουθο Κανονισμό 4: 

«Για όλες τις υποθέσεις μεταξύ των πιο πάνω ετών για τις οποίες υπάρχει ήδη ορισμένη ημερομηνία έναρξης της ακροαματικής διαδικασίας ή που έχουν οριστεί για οποιονδήποτε σκοπό ενώπιον του Δικαστηρίου, δεν επιτρέπεται, χωρίς την προηγούμενη άδεια του δικαστηρίου, η καταχώριση οποιασδήποτε ενδιάμεσης αίτησης. Το αίτημα για άδεια τίθεται προφορικώς ενώπιον του δικαστηρίου προς έγκριση ή απόρριψη αναλόγως της περιπτώσεως. Εναπόκειται στο δικαστήριο να εξετάσει το αίτημα για να δώσει όλες τις πρέπουσες οδηγίες ή/και να αποφασίσει ασκώντας τη διακριτική του ευχέρεια προς το συμφέρον της δικαιοσύνης.».

3. Οι Βασικοί Διαδικαστικοί Κανονισμοί τροποποιούνται με την κατάργηση του Κανονισμού 6 και την αντικατάστασή του με τον ακόλουθο Κανονισμό 6: 

Προς τον σκοπό εφαρμογής των προνοιών της προηγούμενης παραγράφου, εναπόκειται στο Δικαστήριο να καταρτίσει, κατά την πρώτη ημερομηνία ορισμού της υπόθεσης, κατάλογο μαρτύρων από την κάθε πλευρά, στη βάση των θέσεων των διαδίκων. Τo δικαστήριο, σε συνεννόηση με τους δικηγόρους ή τους διαδίκους, καταβάλλει κάθε προσπάθεια να περιορίσει τον κατάλογο των μαρτύρων έχοντας υπόψη το εύρος της διαφοράς όπως προκύπτει από την αντίστοιχη δικογραφία. 

4. Οι Βασικοί Διαδικαστικοί Κανονισμοί τροποποιούνται με την κατάργηση του Κανονισμού 10 και την αντικατάστασή του με τον ακόλουθο Κανονισμό 10: 

Για όσες διαδικασίες δεν προβλέπονται δικηγορικά δικαιώματα σύμφωνα με τον περί Πολιτικής Δικονομίας Διαδικαστικό Κανονισμό, θα επιδικάζεται δικηγορική αμοιβή που προβλέπεται για οδηγίες ή άλλως πως, κατά την κρίση του Δικαστηρίου". 

Οι τροποποιητικοί κανονισμοί εκδόθηκαν από το Ανώτατο δικαστήριο στις 20 Δεκεμβρίου, 2022 και τίθενται σε ισχύ από την ημερομηνία δημοσίευσής τους στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας, δηλαδή στις 23.12.2022.


Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών