Τροποποιήσεις στον περί Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών Διαδικαστικό Κανονισμό

Το Ανώτατο Δικαστήριο εξέδωσε την 1η Ιουλίου 2023 τον περί Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών (Τροποποιητικό) (Αρ. 1) Διαδικαστικό Κανονισμό του 2023 ενόψει της εφαρμογής των νέων Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας από 1η Σεπτεμβρίου 2023. 
Ακολουθούν οι τροποποιήσεις:

Κανονισμός 4 παρ.(2)

(2) Ο Πρωτοκολλητής μεριμνά για την καταχώριση της αίτησης στο Πρωτόκολλο με αριθμητική σειρά. Η καταχώριση περιλαμβάνει τον αριθμό της Αίτησης, τα ονόματα των διαδίκων και την ημερομηνία καταχώρισης. Αντίγραφο της αίτησης αποστέλλεται στον καθ' ου η αίτηση είτε με διπλοσυστημένη επιστολή από το Πρωτοκολλητείο είτε μέσω Ιδιώτη Επιδότη εφόσον ο διάδικος επιλέξει τον τρόπο αυτό επίδοσης σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Πολιτικής Δικονομίας (Τροποποιητικού) (Αρ.2) Διαδικαστικού Κανονισμού 1996. των Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας.

Αντίγραφο της αίτησης αποστέλλεται στον καθ'ου η αίτηση μέσω ιδιώτη επιδότη σύμφωνα με τις διατάξεις του περί Πολιτικής Δικονομίας (Τροποποιητικός) (Αρ.2) Διαδικαστικού Κανονισμού του 1996. των Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας.

Κανονισμός 5 παρ.(6)

(6) Το έγγραφο διορισμού δικηγόρου από τον αιτητή θα είναι στον Τύπο 4 στο Έντυπο αρ. 5 όπως αυτός προβλέπεται για ενάγοντα με βάση τους περί Πολιτικής Δικονομίας Διαδικαστικούς Κανονισμούς και το έγγραφο διορισμού δικηγόρου από τον καθού η αίτηση στον Τύπο 12 Α στο Έντυπο αρ. 11 όπως αυτός προβλέπεται για εναγόμενο στους περί Πολιτικής Δικονομίας Διαδικαστικούς Κανονισμούς με τις αναγκαίες προσαρμογές.

Κανονισμός 9 παρ.(3)

(3) Τηρουμένων των αναλογιών η ακρόαση διεξάγεται σύμφωνα με τους Κανόνες που διέπουν τη διεξαγωγή της δίκης οι οποίοι προβλέπονται στη Διαταγή 33 των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας. στους Κανονισμούς Πολιτικής Δικονομίας.

Κανονισμός 13 παρ.(5)

(5) Σε περίπτωση που η επίδοση γίνεται με διπλοσυστημένη επιστολή και σύμφωνα με γνωστοποίηση του Ταχυδρομείου αυτή δεν παραλήφθηκε από το πρόσωπο στο οποίο απευθύνεται, το Δικαστήριο μετά από γραπτή αίτηση του αιτητή, μπορεί να διατάξει όπως η επίδοση γίνει με άλλο τρόπο περιλαμβανομένης ιδιωτικής επίδοσης σύμφωνα με τις διατάξεις της Διαταγής 5Β των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας. των Κανονισμών.

Κανονισμός 15 παρ.(1)

15.-(1) Ένταλμα εκτέλεσης απόφασης του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών εκδίδεται από το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών και διαβιβάζεται προς εκτέλεση στο Πρωτοκολλητείο του Επαρχιακού Δικαστηρίου στο οποίο η εκτέλεση θα διενεργηθεί κατά τα οριζόμενα στη Διαταγή 40 των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας, στο Μέρος 47 των Κανονισμών,  τηρουμένων των αναλογιών.

Κανονισμός 16 παρ.(1)

16-(1) Κάθε απόφαση του Δικαστηρίου υπόκειται σε έφεση στο Ανώτατο Δικαστήριο  Εφετείο. Έφεση χωρεί μόνο αναφορικά με νομικά σημεία. Για την υποβολή της έφεσης θα τυγχάνουν εφαρμογής οι πρόνοιες της Διαταγής 35 των Θεσμών Πολιτικής Δικονομίας του Μέρους 41 των Κανονισμών Πολιτικής Δικονομίας.

Ο περί Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών (Τροποποιητικός) (Αρ. 1) Διαδικαστικός Κανονισμός του 2023 τίθεται σε ισχύ: 

(α) όσον αφορά τον Κανονισμό 16, από την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας για σκοπούς εφέσεων,(3.7.2023) 

(β) όσον αφορά τις λοιπές διατάξεις, από 1.9.2023 για σκοπούς της πρωτόδικης δικαιοδοσίας του Δικαστηρίου Εργατικών Διαφορών.

Δείτε επίσης: Ο περί Εφέσεων (Αναθεωρητική Δικαιοδοσία) Διαδικαστικός Κανονισμός του 2023

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024

Ο περί Δικαστηρίων Νόμος: Όλες οι αλλαγές με τον τροποποιητικό Νόμο 114(Ι)/2023

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής