Ποιά μέτρα παίρνει το Υπουργείο Δικαιοσύνης για την ταχύτερη εκδίκαση των υποθέσεων

Στα πλαίσια της παρουσίασης του Προϋπολογισμού του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών, ο Υπουργός κ.Ιωνάς Νικολάου, κληθείς να σχολιάσει την κατάσταση στον τομέα της δικαιοσύνης και κατά πόσον είναι υπό κατάρρευση όπως καταγγέλλει η αντιπολίτευση, είπε ότι παρά το γεγονός ότι η περιγραφή που έγινε από την δικαστική εξουσία δεν ήταν τόσο ικανοποιητική, από
πλευράς του Υπουργείου σε σχέση με τις δικές του αρμοδιότητες, έχουν ληφθεί σειρά μέτρων.
Εκείνο το οποίο χρειάζεται είναι να υπάρξει καλύτερη συνεργασία από όλους τους φορείς, σημείωσε, προσθέτοντας ότι υπάρχουν προβλήματα στη δικαιοσύνη, τα οποία έχουν συγκεντρωθεί και συσσωρευτεί όλα αυτά τα χρόνια, ενώ πολλά από αυτά έχουν δημιουργηθεί συνεπεία της οικονομικής κρίσης που άρχισε από το 2010. «Η αύξηση του αριθμού των υποθέσεων από το 2010 είναι πολύ σημαντική, γι αυτό πέρα από τα μέτρα που λαμβάνουμε ως Υπουργείο, χρειάζεται να επιδειχθεί η απαιτούμενη αποφασιστικότητα και από τις άλλες εξουσίες του τόπου – ειδικότερα από τη δικαστική – αλλά να υπάρξει και συνεργασία από πλευράς των δικηγόρων, ώστε αυτά τα προβλήματα να αντιμετωπιστούν κατά τρόπο αποτελεσματικό», διευκρίνισε.
Ο κ. Νικολάου αναφέρθηκε στα μέτρα που έχει λάβει το Υπουργείο, τα οποία σχετίζονται με την εξοικονόμηση δικαστικού χρόνου, τη βελτίωση του χρόνου διεκπεραίωσης των δικαστικών υποθέσεων και επισήμανε ότι δεν είναι μόνο η ανάγκη αύξησης του αριθμού των δικαστών που θα βελτιώσει την κατάσταση, αλλά επιβάλλεται να ληφθούν σειρά μεταρρυθμιστικών μέτρων – πολλά από αυτά, όμως εκφεύγουν των αρμοδιοτήτων του Υπουργείου και εμπίπτουν στις αρμοδιότητες της δικαστικής εξουσίας, η οποία οφείλει να λάβει τις δικές της αποφάσεις. 
«Ως Υπουργείο, σε πλήρη συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο, η οποία για πρώτη φορά αναπτύσσεται με το Υπουργείο, έχουμε προωθήσει πολλά μέτρα, με τη δημιουργία του Διοικητικού Δικαστηρίου, με αλλαγές στις δικαιοδοσίες των δικαστών, με αλλαγές στις διαδικασίες εκδίκασης υποθέσεων όπως καθορίζονται σε νομοθεσίες, καθώς και με αλλαγές οι οποίες θα μπορούν να επέλθουν μέσα από την αξιοποίηση της τεχνολογίας.
Τις επόμενες μέρες αναμένεται η προκήρυξη του διαγωνισμού για εφαρμογή της ηλεκτρονικής δικαιοσύνης – ένα μέτρο το οποίο θα είναι αποτελεσματικό όσον αφορά τη συσσώρευση σημαντικού αριθμού υποθέσεων και το οποίο έγινε σε πλήρη συνεργασία με το Ανώτατο Δικαστήριο. Το μέτρο αυτό είχε αποφασιστεί από το 2008 και σήμερα καλούμαστε να το υλοποιήσουμε μετά από τόσα χρόνια».
Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι σημαντική είναι και η ρύθμιση της εξωδικαστικής επίλυσης διαφορών, με σκοπό να αποφορτιστούν τα δικαστήρια από σημαντικό αριθμό υποθέσεων. Σχετική μελέτη ολοκληρώνεται εντός των προσεχών εβδομάδων, κατέληξε. (mjpo.gov.cy)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης