Κάθειρξη επτά ετών στον πρώην αρχηγό της Εθνικής Φρουράς για την έκρηξη στο Μαρί

Σε κάθειρξη επτά ετών καταδικάστηκε από το Στρατοδικείο Αθηνών ο εν αποστρατεία αξιωματικός Πέτρος Τσαλικίδης, καθώς κρίθηκε ένοχος για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας εξ αμελείας 13 ανθρώπων, στην υπόθεση της έκρηξης στο Μαρί, το 2011. Ο πρώην αρχηγός της Εθνικής Φρουράς στην Κύπρο άσκησε έφεση κατά της απόφασης και αφέθηκε ελεύθερος, δίχως περιοριστικούς όρους. Ο Πέτρος Τσαλικίδης υποστήριξε ότι δεν φέρει ευθύνη για την τραγωδία
στην Κύπρο, λέγοντας πως παραιτήθηκε από τη θέση του αμέσως μετά το συμβάν, ως ένδειξη ελάχιστου φόρου τιμής στους στρατιώτες που έχασαν τη ζωή τους.
Η έκρηξη στη Ναυτική Βάση «Ευάγγελος Φλωράκης», στο Μαρί, σημειώθηκε στις 5:40 το πρωί της 11ης Ιουλίου 2011. Προκλήθηκε από φωτιά που ξέσπασε σε ανοικτό χώρο όπου υπήρχαν 98 εμπορευματοκιβώτια με όπλα και πυρίτιδα, τοποθετημένα εκεί από το 2009 που κατασχέθηκαν από ρωσικό πλοίο, χωρίς καμία προστασία από ακραία καιρικά φαινόμενα ή πιθανές πράξεις δολιοφθοράς.
Το αναθεωρητικό στρατοδικείο (Εφετείο) που θα δικάσει σε δεύτερο βαθμό τον κ. Τσαλικίδη, θα έχει προεδρεύοντα τον αντιπρόεδρο του Αρείου Πάγου. Ο στρατηγός εν αποστρατεία Πέτρος Τσαλικίδης, πρώην Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, είναι ο πέμπτος ύποπτος που καταδικάζεται από Δικαστήριο για την έκρηξη στη ναυτική βάση στο Μαρί. Οι διωκτικές Αρχές στην Κύπρο συμπεριέλαβαν το όνομά του στο κατηγορητήριο και ζήτησαν την έκδοσή του από την Ελλάδα. Τελικά αποφασίστηκε να διεξαχθεί η δίκη του σε ελληνικό δικαστήριο. (πηγή: newpost.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Πραγματικός Δικαιούχος σε Trusts: Δικαίωμα πρόσβασης του κοινού σε πληροφορίες UBO (ΔΕΕ)

Πρόστιμο 160.000€ στην Alpha Bank Cyprus για καταχρηστικές ρήτρες σε συμβάσεις στεγαστικών δανείων

Η Έννοια της «Συνήθους Διαμονής» ως Θεμέλιο Δικαιοδοσίας στις Διεθνείς Διαφορές Γονικής Μέριμνας: Η Κυπριακή Προσέγγιση

Πλήρωση δύο (2) θέσεων Δικαστή Διοικητικού Δικαστηρίου

Δικηγόρος που δέχθηκε δυσφημιστικά σχόλια και κατηγορίες από κληρικό δικαιώθηκε στο ΕΔΑΔ