Το Συμβούλιο της Ευρώπης καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με την απόφαση του ΕΔΔΑ για τους αγνοούμενους του 1974

Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης κάλεσε την κάλεσε την Τουρκία να συμμορφωθεί στην απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ)για την υπόθεση Βαρνάβα, που αφορά τους αγνοούμενους του 1974. Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε την Τουρκία ένοχη για παραβίαση του άρθρου 2 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα (ΕΣΔΑ) αναφορικά με την μη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας για διερεύνηση της τύχης των αγνοουμένων.
Στην απόφασή του, το ΕΔΔΑ αναφέρεται στους εννέα αγνοούμενους και σημειώνει ότι η Τουρκία κρίθηκε ένοχη για "τη συνεχιζόμενη παραβίαση του Άρθρου 2 της Συνθήκης για μη συμμόρφωση των τουρκικών Αρχών σχετικά με τη διεξαγωγή αποτελεσματικής έρευνας για διακρίβωση της τύχης των εννέα αγνοουμένων, οι οποίοι εξαφανίστηκαν υπό συνθήκες απειλητικές για τη ζωή τους".  Σημειώνεται ότι η απόφαση λήφθηκε με έξι ψήφους υπέρ και μια κατά, που ήταν η ψήφος της Τουρκοκύπριας δικαστή Γκιονούλ Ερονεν.
Το ΕΔΔΑ αποφάνθηκε ακόμα ότι σε άλλες εννέα υποθέσεις υπήρξε παραβίαση του άρθρου 3 της ΕΣΔΑ για απάνθρωπη μεταχείριση καθώς και του άρθρου 5 για έλλειψη αποτελεσματικής διερεύνησης για διακρίβωση της τύχης των ατόμων που αγνοούνται. Δείτε το κείμενο της απόφασης εδώ
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης «έλαβε υπόψη της τις πληροφορίες των τουρκικών Αρχών και των μέτρων που υιοθετήθηκαν προκειμένου να δοθεί πρόσβαση στη Διερευνητική Επιτροπή Αγνοουμένων (ΔΕΑ) σε στρατιωτικές ζώνες οι οποίες βρίσκονται στο βόρειο τμήμα της Κύπρου καθώς και η απόφαση για σύσταση επιτροπής από την τουρκική πλευρά προκειμένου να εξετάσει όλα τα σχετικά αρχεία για τις πληροφορίες που ζητήθηκαν από τη ΔΕΑ σε ότι αφορά του χώρους ταφής και των σημείων όπου βρίσκονται τα οστά αγνοουμένων».
Επίσης, η Επιτροπή επανέλαβε την έκκληση προς τις τουρκικές Αρχές όπως διασφαλίσουν την αποτελεσματικότητα όλων των ερευνών και την ταχεία ολοκλήρωσή τους» ζητώντας παράλληλα όπως ενημερωθεί η Επιτροπή για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί, ιδιαίτερα σε ότι αφορά την έρευνα για την περίπτωση του Ανδρέα Βαρνάβα. Παράλληλα η Επιτροπή Υπουργών κάλεσε την Τουρκία «να διαβιβάσει σχετική πληροφόρηση για την κατάληξη και τις τελικές εκθέσεις στις έρευνες που έχουν ολοκληρωθεί μέχρι στιγμής».
Στην απόφασή της η Επιτροπή «επέμεινε για ακόμα μια φορά στην άνευ όρων υποχρέωση για καταβολή των αποζημιώσεων που επιδίκασε το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο και επανέλαβε την έκκληση της προς τις τουρκικές Αρχές να καταβάλουν τα ποσά που έχουν επιβληθεί με την απόφαση της 12ης Μαΐου 2014». Τέλος, αναφέρεται πως έχει αποφασιστεί «η εκ νέου εξέταση του ζητήματος των αγνοουμένων κατά την 1294η συνεδρία της Επιτροπής που θα πραγματοποιηθεί τον Σεπτέμβρη του 2017. (πηγή: news247.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών