Σημαντική απόφαση κατά του facebook από το Επαρχιακό Δικαστήριο της Πάφου

Σημαντική για τον τρόπο αντιμετώπισης των χρηστών του Facebook θεωρείται η απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου και συγκεκριμένα του δικαστή, Μάνθου Ματθαίου, να απορρίψει την αίτηση του μέσου κοινωνικής δικτύωσης για ακύρωση του διατάγματος που είχε εκδοθεί εναντίον του το 2015, ύστερα από αγωγή δυσφήμισης που είχε καταθέσει Κύπριος επιχειρηματίας. Ειδικότερα, στην
αγωγή, πέραν του προσώπου που προέβη στα κατ’ ισχυρισμό δυσφημιστικά σχόλια, εναγόμενο είναι και το Facebook, το οποίο αρνήθηκε να διαγράψει τα επίμαχα σχόλια. Ως πρώτο μέτρο προστασίας του, ο επιχειρηματίας αιτήθηκε και εξασφάλισε, στις 5 Μαΐου 2015, δικαστικό διάταγμα εναντίον του Facebook, με το οποίο το μέσο κοινωνικής δικτύωσης διατασσόταν να αφαιρέσει και να διαγράψει τα επίδικα δημοσιεύματα και να λάβει τέτοια μέτρα, ώστε να μην επιτρέψει την αναδημοσίευση τους στην ψηφιακή του πλατφόρμα. Μετά την έκδοση του συγκεκριμένου διατάγματος εναντίον του, το Facebook προχώρησε στον διορισμό δικηγόρου της Κύπρου, με σκοπό την υπεράσπισή του και την άμεση ανατροπή της απόφασης.
Μεταξύ των λόγων που προέβαλε το Facebook για ακύρωση και παραμερισμό του εκδοθέντος εναντίον του διατάγματος, ήταν και η έλλειψη δικαιοδοσίας των κυπριακών δικαστηρίων για υποθέσεις που στρέφονται εναντίον του. Προβλήθηκε η θέση, πως σύμφωνα με τη σχετική ρήτρα δικαιοδοσίας, όλες οι διαφορές οι οποίες ανακύπτουν μεταξύ του Facebook και των χρηστών του, πρέπει να επιλύονται στη βάση του δικαίου της Καλιφόρνιας των ΗΠΑ.
Στη συγκεκριμένη υπόθεση ωστόσο, ο Κύπριος επιχειρηματίας, εναντίον του οποίου ήταν τα δυσφημιστικά δημοσιεύματα, δεν είναι χρήστης του Facebook, δηλαδή δεν έχει οποιονδήποτε λογαριασμό στην εν λόγω ψηφιακή πλατφόρμα και ως εκ τούτου δεν έχει, όπως ισχυρίζεται, οποιαδήποτε συμβατική σχέση με το Facebook, ώστε να δεσμεύεται από τη συγκεκριμένη ρήτρα δικαιοδοσίας. Πρόσφατα άλλωστε, το γαλλικό Εφετείο έκρινε τη συγκεκριμένη ρήτρα δικαιοδοσίας καταχρηστική. (tanea.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών