Ποινή φυλάκισης 16 ετών σε 46χρονο για ανθρωποκτονία. Πέταξε κουβά με καυστικό υγρό στην 53χρονη πρώην φίλη του

Το Κακουργιοδικείο Λευκωσίας καταδίκασε σε ποινή φυλάκισης 16 χρόνων, 46χρονο Ρουμάνο για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας. Συγκεκριμένα, τα ξημερώματα της 15ης Οκτωβρίου 2016, ο καταδικασθείς είχε περιλούσει με καυστικό υγρό 53χρονη επίσης από τη Ρουμανία, στο διαμέρισμα όπου διέμενε η τελευταία στη Λευκωσία. Ο κατηγορούμενος παραδέχθηκε την ενοχή του για το αδίκημα της ανθρωποκτονίας.
Σημειώνεται πως αρχικώς το κατηγορητήριο περιείχε κατηγορία για φόνο εκ προμελέτης η οποία ανεστάλη αμέσως μετά την παραδοχή του 46χρονου στη δεύτερη προστεθείσα κατηγορία.
Όπως αναφέρεται στις λεπτομέρειες αδικήματος, στις 31.10.16 ο κατηγορούμενος με παράνομη πράξη επέφερε τον θάνατο της 53χρονης με την οποία είχαν σχέση και συζούσαν επί 6 έτη, ρίχνοντας πάνω της καυστική σόδα και προκαλώντας εγκαύματα σοβαρού βαθμού στο 50% του σώματος της.  
Όπως περιγράφεται στην απόφαση, πήρε έναν κουβά που περιείχε χημικό μείγμα που έφτιαξε, ανέβηκε πάνω στο διαμέρισμα της 53χρονης, πέρασε πάνω από τις βαλίτσες με τα ρούχα του που ήταν ακόμα έξω καθώς προσφάτως τον είχε διώξει από το σπίτι, πετάχτηκε στη διπλανή βεράντα και προχώρησε στο υπνοδωμάτιο της από την ανοικτή μπαλκονόπορτα. Πέταξε το περιεχόμενο του κουβά πάνω στην 53χρονη, η οποία εκείνη την ώρα κοιμόταν στο κρεβάτι της, και έφυγε. Ακολούθως πήγε σε καφενείο όπου ήπιε φραπέ και αποχώρησε από εκεί την ώρα που έκλεινε. Στη συνέχεια κατευθύνθηκε προς το σπίτι του όταν εντοπίστηκε από την Αστυνομία.
Η 53χρονη Ρουμάνα, μετά από συνολικά 16 μέρες νοσηλείας, απεβίωσε στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Νοσοκομείου.
Όπως αναφέρεται στην απόφαση του Κακουργιοδικείου Λευκωσίας, «ενόψει της περιγραφής από τη συνήγορο του κατηγορουμένου της σχέσης ως μια «τοξική σχέση αγάπης», θεωρούμε εύλογη τη διαπίστωση πως ο κατηγορούμενος ανέπτυξε και έτρεφε πάθος και ζήλια προς την αποβιώσασα, στοιχεία τα οποία δεν του επέτρεπαν επ΄ουδενί λόγο να μείνει μακριά της και ή να αποδεχθεί τον χωρισμό τους, ανεξαρτήτως της συμπεριφοράς της ίδιας προς αυτόν». Επίσης από τα στοιχεία της υπόθεσης προέκυψε ότι ο δράστης κατανάλωνε συχνά αλκοόλ.
Το δικαστήριο έλαβε υπόψη του ως ελαφρυντικούς παράγοντες την εκ των υστέρων συνειδητοποίηση της φύσης και των συνεπειών της αξιόποινης συμπεριφοράς του κατηγορουμένου, τη μεταμέλεια και απολογία του και τις συνέπειες στη δική του ψυχική κατάσταση καθώς και το γεγονός πως ο κατηγορούμενος ευρισκόμενος στην Κύπρο εδώ και έντεκα χρόνια είναι λευκού ποινικού μητρώου. (δημοσίευση απόφασης:cylaw.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου