Αποζημίωση για όσους καταδικάστηκαν για ομοφυλοφιλία βάσει ποινικού νόμου των Ναζί

Χιλιάδες άνδρες καταδικάστηκαν σε φυλάκιση ακόμα και μετά την πτώση του Ναζισμού στη Γερμανία, επειδή ήταν ομοφυλόφιλοι. Αιτία ένας νόμος των Ναζί που είχε παραμείνει σε ισχύ για πολύ καιρό μετά το τέλος του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου. Η γερμανική κυβέρνηση αποφάσισε να αποζημιώσει τους περίπου 50.000 άντρες που καταδικάσθηκαν για ομοφυλοφιλία, βάσει του άρθρου 175 του γερμανικού Ποινικού Κώδικα.
Το νομοσχέδιο, που για να τεθεί σε εφαρμογή, θα πρέπει να εγκριθεί από το κοινοβούλιο, προβλέπει αποζημίωση 3.000 ευρώ ανά καταδίκη, καθώς και 1.500 ευρώ για κάθε έτος φυλάκισης.
Οι περισσότερες δίκες για ομοφυλοφιλία είχαν πραγματοποιηθεί μέχρι το 1969, χρονιά κατά την οποία το άρθρο 175 επανήλθε στην προ του 1935 εκδοχή του. «Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για τη δικαιοσύνη που δεν απονεμήθηκε, αλλά θέλουμε να στείλουμε ένα σαφές μήνυμα ότι το νομικό σύστημα μπορεί να διορθώσει από μόνο του τα λάθη του, γιατί ποτέ δεν είναι αργά για απονομή δικαιοσύνης» δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Δικαιοσύνης. (euronews.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων