Συνεχίζεται η δίκη για προσηλυτισμό μοναχού. Οι γονείς του ζητούν 2 εκατομμύρια ευρώ

Συνεχίζεται ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λευκωσίας, η εκδίκαση της αγωγής, που έχει καταχωρηθεί εναντίον του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του Ηγουμένου Επιφάνιου της Μονής Μαχαιρά, της Εκκλησίας της Κύπρου και του Γενικού Εισαγγελέα της Δημοκρατίας για καταλογιζόμενες σε αυτούς πράξεις και παραλείψεις τους σχετικά με 44χρονο μοναχό, ο οποίος το 2002 εισήχθη στο Μοναστήρι του Μαχαιρά.
Ενάγοντες είναι οι γονείς του μοναχού, οι οποίοι με την αγωγή ζητούν αποζημιώσεις ύψους €2.000.000, υποστηρίζοντας πως ο γιος τους εγκλωβίστηκε από τους εναγομένους και μετατράπηκε σε ένα άβουλο όργανο στα χέρια τους, με αποτέλεσμα να παρατήσει τις σπουδές του και να ακολουθήσει τον μοναχισμό.
Ζήτημα προέκυψε κατά την ακρόαση, αν θα επιτραπεί τελικά η μαρτυρία της μητέρας άλλου μοναχού της Μονής Μαχαιρά, η οποία στην προηγούμενη δικάσιμο δεν κατέστη δυνατόν να καταθέσει, λόγω των ενστάσεων των δικηγόρων του Μητροπολίτη Λεμεσού Αθανάσιου, του Ηγουμένου Μαχαιρά Επιφάνιου και της Εκπροσώπου της Νομικής Υπηρεσίας.
Οι συνήγοροι υπεράσπισης των εναγομένων εξέφρασαν την άποψη ότι επειδή η μητέρα προτίθεται να καταθέσει μαρτυρία, που αφορά στη δική της περίπτωση (για προσηλυτισμό του γιου της), δεν θα προσφέρει οτιδήποτε στην υπό εκδίκαση υπόθεση, αφού τα όσα θα καταθέσει είναι άσχετα με τις κατηγορίες που διατύπωσε ήδη η ενάγουσα για την περίπτωση του δικού της γιου.
Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας αποφάσισε ότι για να επιτραπεί ολόκληρη η μαρτυρία της μάρτυρος θα πρέπει ο δικηγόρος των εναγόντων, Χρίστος Κληρίδης, να κάνει αίτηση τροποποίησης της έκθεσης αίτησης, ώστε να μπορεί να γίνει δεκτή η μαρτυρία της.
Σημειώνεται ότι μέρος της μαρτυρίας της αφορά στις συνθήκες διαβίωσης στον Μαχαιρά και πώς βιώνει η ίδια την όλη κατάσταση από το γεγονός ότι και ο γιος της τυγχάνει μοναχός στην ίδια μονή όπου βρίσκεται και ο γιός των εναγόντων. Η κατάθεση της μάρτυρος αναμένεται, σύμφωνα με την υπεράσπιση των εναγόντων, να στηρίξει τη μαρτυρία, που έχει ήδη ακουστεί από την ενάγουσα μητέρα.
Σύμφωνα με τον συνήγορο των εναγόντων, τα όσα προτίθεται να καταθέσει η μάρτυρας αποτελούν μέρος της μαρτυρίας, που επιβεβαιώνει τη μαρτυρία της ενάγουσας, ότι δηλαδή δεν γίνεται λόγος για μια μεμονωμένη περίπτωση προσηλυτισμού, αλλά για κοινωνικό φαινόμενο, «το οποίο δεν αντιμετωπίστηκε από την πολιτεία, η οποία φέρει ευθύνη». Η διαδικασία διακόπηκε για να συνεχιστεί στις 13 και 16 Ιουνίου. (πηγή: Η Σημερινή)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων