"The 13th": Από σκλάβος εγκληματίας με μια τροπολογία- Η αλήθεια για το σωφρονιστικό σύστημα της Αμερικής

Το ντοκιμαντέρ “The 13th”, που ήταν και υποψήφιο για όσκαρ, διεισδύει στο σωφρονιστικό σύστημα των ΗΠΑ, της χώρας με το μεγαλύτερο ποσοστό φυλακισμένων σε ολόκληρο τον κόσμο και παρατηρεί την αυξανόμενη φυλετική ανισότητα στις αμερικανικές φυλακές.
Η δημιουργός του, Ava DuVernay, γνωστή για τη βραβευμένη με Όσκαρ ταινία, Selma, αφηγείται στο ντοκιμαντέρ παραγωγής Netflix, την μακρόχρονη ιστορία του αμερικανικού σωφρονισμού, της αστυνομικής και δικαστικής αυθαιρεσίας.
Ο τίτλος αναφέρεται στη 13η τροποποίηση του συντάγματος, που αναφέρει «ούτε η δουλεία, ούτε η ακούσια υπηρεσία, εκτός κι αν ασκείται ως ποινή του εγκλήματος εκ του οποίου ο συμβαλλόμενος θα πρέπει να έχει καταδικαστεί δεόντως, δεν πρέπει να υπάρχει στις Ηνωμένες Πολιτείες».
Η επέκταση της εξαίρεσης εσωκλείει τον τρόμο της μαζικής ποινικοποίησης και την επέκταση της βιομηχανίας των φυλακών στις ΗΠΑ. Με μίξη αρχειακού υλικού και μαρτυρίες από ακτιβιστές, πολιτικούς και ιστορικούς, αλλά κι εσώκλειστους άντρες και γυναίκες, το ντοκιμαντέρ αποπειράται να κάνει μια ιστορική σύνθεση πάνω στο ζήτημα. [cine.gr]

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων