Πρωτοφανής απόφαση: Δικαστήριο δικαιολόγησε την άσκηση βίας άνδρα κατά της γυναίκας του λόγω μοιχείας

Απόφαση δικαστηρίου στην Πορτογαλία δικαιολόγησε την άσκηση βίας από πλευράς ενός άντρα εις βάρος της συζύγου του, η οποία τον απάτησε με άλλον άνδρα. Το Ανώτατο Δικαστικό Συμβούλιο (CSM) της χώρας ανακοίνωσε πως ξεκινά έρευνα σχετικά με την εν λόγω απόφαση. Αρχικά, το Συμβούλιο είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να παρέμβει, παρά τις αντιδράσεις που ξέσπασαν στη χώρα, υποστηρίζοντας ότι τα δικαστήρια είναι ανεξάρτητα. Σήμερα όμως, αποφάσισε να εξετάσει την υπόθεση, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που αναρτήθηκε στον ιστότοπό του.
Ειδικότερα, οι δικαστές του δικαστηρίου του Πόρτο αναγνώρισαν ελαφρυντικά στον κατηγορούμενο και τον καταδίκασαν σε φυλάκιση 15 μηνών με αναστολή και σε πρόστιμο 1.750 ευρώ. Ο εισαγγελέας είχε ζητήσει να του επιβληθεί ποινή φυλάκισης 3 ετών και 6 μηνών χωρίς αναστολή.
«Η μοιχεία που διαπράττει μια γυναίκα είναι μια συμπεριφορά που καταδικάζεται σθεναρά από την κοινωνία», αναφέρεται στο σκεπτικό της απόφασης, όπου οι δικαστές εξηγούν ότι «κατανοούν τη βία του άνδρα, που ήταν θύμα αυτής της προδοσίας, αφού τον εξόργισε και τον ταπείνωσε η σύζυγός του».
«Στην Αγία Γραφή διαβάζουμε ότι μια μοιχαλίδα μπορεί να τιμωρηθεί με την ποινή του θανάτου», υπενθυμίζουν επίσης οι δικαστές, που κάνουν αναφορά επίσης στον λιθοβολισμό των άπιστων γυναικών σε ορισμένες κοινωνίες και σε έναν πορτογαλικό νόμο του... 1876 που προέβλεπε την επιβολή μικρής ποινής στους συζυγοκτόνους, εφόσον η σύζυγος ήταν άπιστη.
Η απόφαση αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα την Δευτέρα και προκάλεσε σάλο αντιδράσεων στην Πορτογαλία.
«Σαστίσαμε και αηδιάσαμε» τόνισε η γυναικεία οργάνωση UMAR σε ανακοίνωσή της. «Αυτή η απόφαση, απλούστατα νομομοποιεί τη συζυγική βία σε βάρος των γυναικών», ενώ η επίκληση της Αγίας Γραφής σε μια δικαστική απόφαση συνιστά παραβίαση «του κράτους δικαίου».
Στους ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφόρησε μια αίτηση διαμαρτυρίας κατά της απόφασης που μέχρι τώρα έχει συγκεντρώσει περισσότερες από 15.000 υπογραφές ενώ προγραμματίστηκε επίσης μια διαδήλωση. (cnn.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Διάταγμα κράτησης παιδιού που κρίθηκε ένοχο διάπραξης αδικήματος: Τροποποίηση στο Νόμο περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο

Οι αλλαγές που έρχονται στη Δικαιοσύνη το 2024