Το Ανώτατο Δικαστήριο απαντά με ανακοίνωση στα επικριτικά δημοσιεύματα αναφορικά με τρεις δικαστικές υποθέσεις

Ανακοίνωση εξέδωσε το Ανώτατο Δικαστήριο με αφορμή πρόσφατες ειδήσεις που αφορούσαν την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Καμένος κατά Κύπρου, την απόφαση του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας σχετικά με το πρόστιμο των 250 ευρώ στον 70χρονο για κλοπή ενός κοτόπουλου αξίας 6 περίπου ευρώ και τέλος την υπόθεση του Αιγύπτιου φυγόδικου Seif Emam. Η ανακοίνωση του Ανωτάτου αναφέρει επί λέξει τα εξής:
"Με αφορμή τη δημοσίευση διαφόρων κειμένων στον έντυπο και ηλεκτρονικό διαδικτυακό τύπο, αναφορικά με πρόσφατες αποφάσεις, το Ανώτατο Δικαστήριο επιθυμεί να θέσει τα πράγματα στην ορθή τους διάσταση.
Σε σχέση με την απόφαση του ΕΔΑΔ στην υπόθεση Καμένος ν. Κύπρου, Υπόθεση αρ. 147/07, ημερ. 31.10.2017, παρατηρείται ότι το ΕΔΑΔ δεν διαπίστωσε παραβίαση των βασικών δικαιωμάτων του αιτητή, ούτε και έκρινε βάσιμο το αίτημα του για ουσιαστική αποζημίωση.  Το μόνο που παρατήρησε ήταν μια θεσμική παραβίαση, δυνάμει του Άρθρου 6.1 της ΕΣΔΑ.
Αναφορικά με την απόφαση της Ολομέλειας του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην υπόθεση του Αιγύπτιου φυγόδικου Seif Emam προς έκδοση του, το Ανώτατο Δικαστήριο ενήργησε, τόσο στην πρωτόδικη, όσο και στην κατ΄ έφεση δικαιοδοσία του, στη βάση όλων των διαδικαστικών και ουσιαστικών παραμέτρων της νομοθεσίας και της νομολογίας.  Το ΕΔΑΔ δεν ενήργησε ως Εφετείο επί της απόφασης της Ολομέλειας ούτε και έχει τέτοιο δικαίωμα.  Η παραίνεση  του, μετά την τελεσίδικη απόφαση της Ολομέλειας προς μη έκδοση του φυγόδικου, απευθύνθηκε προς τις πολιτειακές Αρχές της Δημοκρατίας και δεν έχει επίπτωση στην ορθότητα της απόφασης.  Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχει στις υποθέσεις φυγοδίκων, πάντοτε τον τελικό λόγο εάν θα προχωρήσει στην έκδοση φυγόδικου, λαμβάνοντας υπόψη τα κριτήρια που παραθέτει η σχετική νομοθεσία.
Όσον αφορά την πρόσφατη επιβολή ποινής προστίμου €250 στον 70χρονο κατηγορούμενο που έκλεψε από υπεραγορά προϊόν €6.40, διευκρινίζεται ότι το προβληθέν ζήτημα ότι η κλοπή έγινε, ελλείψει χρημάτων, για να θρέψει τον εγγονό του, ουδόλως τέθηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο είτε ως γεγονός είτε ως μετριαστικός παράγοντας.  Το Δικαστήριο ενήργησε στη  βάση της παραδοχής του κατηγορούμενου, του λευκού του ποινικού μητρώου και της μεταμέλειας του, χωρίς άλλα στοιχεία ή δεδομένα.
Πρώτιστο καθήκον των δημοσιογράφων και κυρίως αυτών που ασχολούνται με το δικαστηριακό ρεπορτάζ, είναι να ελέγχουν και να διασταυρώνουν τις πηγές τους ώστε να βεβαιώνονται για τα γεγονότα πριν εκφράσουν άποψη επί σχετικού θέματος".

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024