Μετά από 46 χρόνια στη φυλακή κρίθηκε αθώος για απαγωγή και βιασμό που δεν έκανε ποτέ

Μετά από 46 χρόνια στη φυλακή Αμερικανός κρίθηκε αθώος και αφέθηκε ελεύθερος. Η ποινή της ισόβιας κάθειρξης ανατράπηκε μετά από νέα έρευνα που πραγματοποίησε ένας δικαστής, ο οποίος έκρινε πως ο 65χρονος σήμερα Wilbert Jones από τη Λουιζιάνα δεν είχε απαγάγει και βιάσει ποτέ μία νοσοκόμα στις 2 Οκτωβρίου 1971.
Ο δικαστής Richard Anderson εκτίμησε πως οι αστυνομικές αρχές είχαν αποκρύψει σημαντικά στοιχεία που αποδείκνυαν την αθωότητα του Αφροαμερικανού.
Ο μη κυβερνητικός οργανισμός (Innocence Project New Orleans) ανακίνησε την ιστορία του ανθρώπου που επέμενε εδώ και δεκαετίες πως είναι αθώος. Ο Jones πέρασε περισσότερες από 16.000 ημέρες πίσω από τα κάγκελα για κάτι που δεν έκανε και ήταν η πίστη του στον Θεό αλλά και τη δικαιοσύνη που τον κράτησαν τόσες δεκαετίες ζωντανό.
Το πρωτόδικο δικαστήριο τον καταδίκασε με συνοπτικές διαδικασίες το 1974 για την απαγωγή και τον βιασμό μιας νοσοκόμας, επιβάλοντάς του ισόβια κάθειρξη χωρίς δυνατότητα αναστολής. Παρά το γεγονός ότι ακόμα και χωρίς τα στοιχεία που απέκρυψαν οι Αρχές, τα πειστήρια που τον ενοχοποιούσαν ήταν «το λιγότερο ασθενή», όπως ανέφερε ο δικαστής Anderson.
Η καταδίκη του ήρθε, όπως δήλωσε ο δικαστής, από την «αμφίβολη αναγνώριση» του Jones από τη νοσοκόμα και αποκλειστικά τη δική της κατάθεση. Η νοσοκόμα τον είχε υποδείξει από μια σειρά υπόπτων, παρά το γεγονός ότι δεν έμοιαζε καθόλου με την περιγραφή που είχε δώσει αρχικά στην αστυνομία για τον βιαστή της.
Η Εισαγγελία της κομητείας αρνήθηκε πάντως πως απέκρυψε στοιχεία για την υπόθεση του Αφροαμερικού και δήλωσε πως θα στείλει την υπόθεση στο Ανώτατο Δικαστήριο της Λουιζιάνα, ώστε να εκτιμήσουν την απαλλακτική απόφαση του δικαστή Anderson.
Οι δικηγόροι του μίλησαν για το πόσο εύκολα μπορεί να καταδικαστεί ένας 19χρονος και φτωχός Αφροαμερικανός για ένα έγκλημα που δεν έκανε, καθώς το ποινικό σύστημα του αρνήθηκε τα δικαιώματα που επιφυλάσσει για τους λευκούς. (πηγή:newsbeast.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου