Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο δικαίωσε Ελληνοκύπρια που διεκδικεί την περιουσία της στην κατεχόμενη Κύπρο

To Eυρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) καταδίκασε την Τουρκία με απόφασή του της 12ης Δεκεμβρίου 2017 στην υπόθεση αρ.53240/14 (Joannou v. Turkey) μετά από προσφυγή της Ελληνοκύπριας Αριάδνης Ιωάννου. Συγκεκριμένα η υπόθεση αφορούσε ισχυρισμό της προσφεύγουσας για υπερβολική διάρκεια των διαδικασιών αποζημίωσης για περιουσία ευρισκόμενη στην βόρεια Κύπρο. Οι εν λόγω διαδικασίες ξεκίνησαν το 2008 και παραμένουν ακόμη εκκρεμείς.
Σύμφωνα με το ιστορικό της ένδικης υπόθεσης, η Αριάδνη Ιωάννου, βρετανικής και κυπριακής υπηκοότητας, κάτοικος Αγγλίας, έλαβε ως δωρεά το έτος 1997 από την θεία της πέντε οικόπεδα στο χωριό Κόμα του Γιαλού που βρίσκεται στο κατεχόμενο βόρειο τμήμα της Κύπρου, ακίνητα τα οποία η θεία κατείχε πριν την τουρκική εισβολή του 1974.
Το Μάιο του 2008 η προσφεύγουσα έκανε αγωγή κατά της Επιτροπής Ακίνητης Περιουσίας ζητώντας αποζημίωση για ποσό 1,800,000 βρετανικές λίρες (2,285,000 ευρώ) μέσω των Τουρκοκυπρίων δικηγόρων της. Η εν λόγω Επιτροπή είχε ιδρυθεί το 2005 σύμφωνα με το νόμο 67/2005 σχετικά με την αποζημίωση, ανταλλαγή και αποκατάσταση ακίνητων περιουσιών στις οποίες οι ιδιοκτήτες δεν είχαν πλέον πρόσβαση στο κατεχόμενο μέρος της Κύπρου.
Δύο χρόνια αργότερα, οι «αρχές» της βόρειας Κύπρου κατέθεσαν πόρισμα στην Επιτροπή ότι η προσφεύγουσα απέτυχε να αποδείξει ότι είναι νόμιμη κληρονόμος της περιουσίας και ότι η αγωγή της είχε παραγραφεί.
Ακολούθησαν προδικαστικές ακροάσεις ενώπιον της Επιτροπής για τα επόμενα επτά χρόνια, που συνεχώς αναβάλλονταν, κυρίως λόγω του ότι οι «αρχές» της βόρειας Κύπρου ζητούσαν από την προσφεύγουσα να προσκομίσει επιπλέον έγγραφα σχετικά με την αγωγή της. Μεταξύ των εγγράφων αυτών ήταν τον Ιούνιο του 2010 ένα έγγραφο που να αποδεικνύει ότι εκείνη χρησιμοποιούσε τουρκοκυπριακή περιουσία στο νότιο μέρος, τον Απρίλιο του 2013, επιπλέον πιστοποιητικά που να αποδεικνύουν την ταυτότητα την δική της και της θείας της και τον Οκτώβριο του 2013 διευκρίνιση για την διαφορετική ορθογραφία των ονομάτων της μητέρας της προσφεύγουσας και της θείας της, την οικογενειακή κατάσταση και κληρονομική διαδοχή της θείας της καθώς επίσης και για το καθεστώς υποχρεώσεων σχετικά με την διεκδικούμενη ακίνητη περιουσία.
Περαιτέρω ακροάσεις της υπόθεσης αναβλήθηκαν το 2016 κι ενώ οι δικηγόροι της προσφεύγουσας αποσύρθηκαν. Το Μάρτιο του 2017 οι τουρκοκυπριακές «αρχές» επικαλέστηκαν ότι η προσφεύγουσα δεν μπορούσε να θεωρηθεί νόμιμη κληρονόμος στην περιουσία της θείας της, καθώς η τελευταία της την είχε μεταβιβάσει όσο ακόμα ήταν εν ζωή.
Η Αριάδνη Ιωάννου, μεταξύ άλλων υποστήριξε βάσει του άρθρου 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου της ΕΣΔΑ (προστασία της περιουσίας) ότι οι διαδικασίες ενώπιον της Επιτροπής Ακίνητης Ιδιοκτησίας σχετικά με την αποζημίωσή της για την περιουσία της ήταν παρατεταμένες και αναποτελεσματικές.
Το ΕΔΔΑ δέχτηκε τους ισχυρισμούς της προσφεύγουσας και έκρινε ότι υπάρχει παραβίαση του άρθρου 1 του Πρώτου Πρωτοκόλλου επιδικάζοντας αποζημίωση 7.000 ευρώ για ηθική βλάβη και επιπλέον 6.325 ευρώ για δικαστικά έξοδα.

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων