Δικαστήριο υποχρέωσε γονείς να αλλάξουν το όνομα του γιου τους που παρέπεμπε στον Μουσολίνι


Ενώπιον Δικαστηρίου της Ιταλίας κλήθηκαν να παρουσιαστούν οι γονείς του μικρού Μπενίτο, ενός αγοριού ηλικίας 14 μηνών, προκειμένου να τους υποχρεώσει να αλλάξουν το όνομα του γιου τους, το οποίο του έδωσαν για να τιμήσουν τον παππού του, που ονομάζεται επίσης Μπενίτο. Το ζήτημα είναι ότι το επίθετο της οικογένειας είναι Μουσολίνι, επομένως το ονοματεπώνυμό του παραπέμπει στον Ιταλό φασίστα δικτάτορα (1883-1945), αν και δεν υπάρχει καμία γενεαλογική σύνδεση με εκείνον. Τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης σχολιάζουν ως υπερβολική την αντίδραση του δικαστηρίου της Γένοβας, που κλήτευσε τους γονείς.
Η υπόθεση θυμίζει τη διαμάχη που προκάλεσε η ταινία «Il nome del figlio», που ήταν η ιταλική διασκευή της γαλλικής ταινίας «Le prénom», όπου ένας άνδρας διασκεδάζει κάνοντας τους φίλους του να νομίζουν ότι θέλει να ονομάσει τον γιο του Μπενίτο.
Πρόσφατα, τα ιταλικά ΜΜΕ έφεραν στο φως της δημοσιότητας και μια άλλη υπόθεση ονοματοδοσίας, που εκτυλίχθηκε στο Μιλάνο: Οι γονείς μιας μικρής Ιταλίδας έδωσαν στην κόρη τους το όνομα «Blu» (μπλε), ένα όνομα που -σύμφωνα με την εισαγγελία- δεν συνάδει με το γένος του παιδιού. (protagon.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων