Δικηγόρος παραιτήθηκε, εισέπραξε το εφάπαξ 45 χιλ. ευρώ και στη συνέχεια γράφτηκε ξανά στο Δικηγορικό Σύλλογο


Ελλάδα: Το σχέδιο ενός δικηγόρου να εισπράξει το εφάπαξ ποσό των 45.499 ευρώ μετά την συνταξιοδότησή του και στη συνέχεια να επιστρέψει στην άσκηση του δικηγορικού επαγγέλματος, δεν στέφθηκε τελικά με επιτυχία.
Ο συγκεκριμένος δικηγόρος υποχρεώθηκε από το Πρωτοδικείο να επιτρέψει έντοκα το εφάπαξ των 45.499 ευρώ το οποίο έλαβε μετά την παραίτησή του από Δικηγορικό Σύλλογο που ήταν εγγεγραμμένος, καθώς μόλις εισέπραξε το εφάπαξ αμέσως υπέβαλε αίτημα επανεγγραφής στον ίδιο Δικηγορικό Σύλλογο το οποίο έγινε αποδεκτό από το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ειδικότερα, ο δικηγόρος τον Αύγουστο του 2015 υπέβαλε στο Δικηγορικό Σύλλογο που ήταν εγγεγραμμένος δήλωση παραίτησης-αποχώρησης. Διαγράφηκε από το Σύλλογο και με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου του απονεμήθηκε ο τίτλος του «επίτιμου δικηγόρου».
Αμέσως μετά, υπέβαλε αίτηση στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας Δικηγόρων προκειμένου να του χορηγηθεί το εφάπαξ. Το Σεπτέμβριο του ίδιου έτους η αίτηση του για τη χορήγηση του εφάπαξ εγκρίθηκε από το Ταμείο και λίγες ημέρες μετά εισέπραξε το εφάπαξ των 45.499 ευρώ.
Μόλις είσπραξε το εφάπαξ, υπέβαλε στο υπουργείο Δικαιοσύνης αίτηση επαναδιορισμού του στο Σύλλογο που μέχρι πρότινος ήταν εγγεγραμμένος. Τρείς μέρες μετά η αίτηση επαναδιορισμού του έγινε δεκτή από το υπουργείο Δικαιοσύνης και η σχετική απόφαση δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.
Στο τέλος Σεπτεμβρίου του 2015 γνωστοποιήθηκε στον Δικηγορικό Σύλλογο η απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης και εγγράφηκε ξανά ως ενεργός δικηγόρος στα μητρώα του Συλλόγου.
Μετά από όλα αυτά, το Ταμείο Αλληλοβοηθείας Δικηγόρων προσέφυγε στα Πολιτικά Δικαστήρια, διεκδικώντας την επιστροφή του εφάπαξ, με τους νόμιμους τόκους.
Το Ταμείο υποστήριξε ότι η αποχώρησή του ήταν προσχηματική, εικονική και χρησιμοποιήθηκε ως μέσο προς εξυπηρέτηση αποκλειστικά και μόνο του σκοπού της είσπραξης του εφάπαξ.
Παράλληλα, υποστήριξε ότι η συμπεριφορά του δικηγόρου παραβιάζει τα χρηστά ήθη και την καλή πίστη, ενώ έγινε αδικαιολόγητα πλουσιότερος, αφού εισέπραξε το εφάπαξ για αιτία η οποία δεν ακολούθησε.
Τελικά, το Πρωτοδικείο έκρινε ότι ο δικηγόρος με την αντίθετη στα χρηστά ήθη συμπεριφορά του, ζημίωσε το Ταμείο και η αγωγή του τελευταίου ήταν νομικά βάσιμη και για το λόγο αυτό έγινε δεκτή, ενώ υποχρέωσε το δικηγόρο να επιστρέψει το ποσό των 45.499 ευρώ μαζί με τους νόμιμους τόκους. (πηγή:eleftherostypos.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Θέση Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Εννέα (9) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία για θέματα ασύλου

Η Κύπρος παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή