Δικηγόρος τιμωρήθηκε με πρόστιμο 10.000 ευρώ επειδή αρνήθηκε την ύπαρξη θαλάμων αερίων σε στρατόπεδο συγκέντρωσης


Την επιβολή προστίμου ύψους 10.000 ευρώ αποφάσισε το Πειθαρχικό Όργανο των Δικηγόρων στην Αυστρία, για έναν δικηγόρο, ο οποίος, στη διάρκεια δίκης, ως συνήγορος ακροδεξιού κατηγορούμενου, είχε αρνηθεί την ύπαρξη θαλάμων αερίων στο ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης στο Μαουτχάουζεν στη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου.
Ο συγκεκριμένος δικηγόρος ως αυτεπάγγελτα διορισμένος συνήγορος τον Μάρτιο του 2016, σε δίκη κατηγορούμενου για διάδοση μίσους μέσω του διαδικτύου, είχε αμφισβητήσει την εξόντωση δεκάδων χιλιάδων ανθρώπων στα κρεματόρια του Μαουτχάουζεν, ισχυριζόμενος πως ότι εμφανίστηκε εκεί ως θάλαμος αερίων είχε τοποθετηθεί αργότερα και πως είναι άγνωστο εάν υπήρξε ποτέ στο Μαουτχάουζεν θάλαμος αερίων.
Η εισαγγελία της πόλης Βελς στο ομόσπονδο κρατίδιο της Άνω Αυστρίας, είχε διατάξει έρευνα κατά του δικηγόρου και προτίθετο να ασκήσει δίωξη εναντίον του, αλλά έπειτα από εισήγηση της Εισαγγελίας την ανέστειλε. Το αιτιολογικό, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, ήταν πως ο δικηγόρος υπερέβη κάποια όρια, και στην προσπάθεια του να υπερασπιστεί τον κατηγορούμενο προέβη σε διατύπωση φράσεων που είναι ιστορικά λανθασμένες, ωστόσο δεν αρνήθηκε το Ολοκαύτωμα, που στην Αυστρία επισύρει ποινική δίωξη.
Το παράρτημα του Αυστριακού Δικηγορικού Συλλόγου στην Άνω Αυστρία, ωστόσο άσκησε πειθαρχική δίωξη κατά του δικηγόρου-μέλους του, για παράβαση επαγγελματικών υποχρεώσεων και προσβολή και ζημία της τιμής και του κύρους του επαγγέλματος, και αποφάσισε την επιβολή χρηματικής ποινής 10.000 ευρώ, μη υιοθετώντας τελικά την αυστηρότερη άποψη ορισμένων μελών της διοίκησης που ζητούσαν την απαγόρευση άσκησης του επαγγέλματος από τον συγκεκριμένο δικηγόρο για ορισμένο χρονικό διάστημα.
Το στρατόπεδο συγκέντρωσης Μαουτχάουζεν - Γκούζεν (γερμ. Konzentrationlager (KZ) Mauthausen - Gusen) ήταν Ναζιστικό στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης που κατασκευάστηκε στην Αυστρία κυρίως για την κράτηση και την καταναγκαστική εργασία κοινωνικών ομάδων που αντιτίθεντο στο Ναζιστικό καθεστώς, αλλά σε αυτό γίνονταν και ατομικές και ομαδικές εκτελέσεις κρατουμένων. Από την ίδρυση μέχρι την απελευθέρωσή του στις 5 Μαϊου 1945, υπολογίζεται ότι σε αυτό βρήκαν τον θάνατο περίπου 100.000 άτομα. (πληροφορίες από newsbeast.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Θέση Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Εννέα (9) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία για θέματα ασύλου

Η Κύπρος παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή