Ψυχολογική υποστήριξη θα δέχονται οι δικαστές στην Αγγλία σε υποθέσεις με τραυματικό αντικείμενο


Ψυχολογική και συναισθηματική υποστήριξη, πριν, κατά τη διάρκεια και μετά από δίκες με τραυματικό αντικείμενο, θα λαμβάνουν οι δικαστές στην Αγγλία. Σύμφωνα με δημοσίευση του lawgazzette.co.uk, ο βουλευτής του Εργατικού Κόμματος και ποινικολόγος, Yasmin Qureshi, υπέβαλε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης γραπτή ερώτηση για την εκτίμηση της ψυχικής υγείας των δικαστών βάσει της σχετικής νομολογίας. 
Η υπουργός δικαιοσύνης Lucy Frazer απάντησε ότι οι ανώτεροι δικαστές αναγνωρίζουν τις ευθύνες τους να εξετάζουν την ευημερία και καλή κατάσταση των συναδέλφων τους και ότι οι αποφάσεις για την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση λειτουργούν παράλληλα με ένα καθιερωμένο πλαίσιο υγείας και καλής διαβίωσης που παρέχει υποδομή και σαφείς διαδικασίες που πρέπει να ακολουθούνται για την αναγνώριση και την αντιμετώπιση του άγχους.
Το νέο πλαίσιο περιλαμβάνει μια εμπιστευτική γραμμή βοήθειας, στην οποία οι δικαστές μπορούν να έχουν πρόσβαση 24 ώρες την ημέρα, καθημερινά. Η γραμμή βοήθειας, προσφέρει πρακτική και συναισθηματική υποστήριξη από εκπαιδευμένο προσωπικό, συμπεριλαμβανομένης και της προσωπικής συμβουλευτικής, αν κριθεί απαραίτητο.
Οι δικαστικοί θα μπορούν επίσης να έχουν πρόσβαση σε ένα νέο πακέτο ηλεκτρονικής μάθησης σχετικά με τη διαχείριση του άγχους και την οικοδόμηση ανθεκτικότητας, όπως ανέφερε η υπουργός δικαιοσύνης.
Η νέα υπηρεσία υποστήριξης θα λειτουργήσει σύντομα και θα αφορά κυρίως στους δικαστές που ασχολούνται πολύ χρόνο με  οδυνηρές οικογενειακές υποθέσεις αλλά και σοβαρά σεξουαλικά αδικήματα.
Όπως σημειώνεται παρότι οι δικαστές λόγω του επαγγέλματός του μπορεί να είναι αρκετά ανθεκτικοί σε τέτοιες υποθέσεις, δεν σημαίνει ότι είναι άτρωτοι κατά τη διάρκεια άσκησης των καθηκόντων τους ιδίως σε επώδυνες ποινικές υποθέσεις και επομένως η θέσπιση μηχανισμών υποστήριξης θα βοηθήσει όσους τη χρειάζονται.
Μάλιστα, μια έρευνα σε δικαστικούς που διεξήχθη το 2016, διαπίστωσε ότι πάνω από το 40% των ανώτερων δικαστών σκόπευαν να συνταξιοδοτηθούν νωρίς, κάτι που αντικατοπτρίζει τη γενικευμένη απογοήτευση για την επιδείνωση των συνθηκών εργασίας. Οι ερωτηθέντες απεικόνισαν ένα δικαστικό περιβάλλον το οποίο υπονόμευε το χαμηλό ηθικό, τα ετοιμόρροπα κτίρια, οι κίνδυνοι για την προσωπική ασφάλεια, οι μισθολογικές και συνταξιοδοτικές περικοπές και ο αυξανόμενος φόρτος εργασίας. (cylegalnews.com/lawgazzette.co.uk)

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Θέση Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου