Δημοσιεύθηκε ο Νόμος για την Αναστολή των εξώσεων λόγω μη καταβολής ενοικίου μέχρι 31 Μαϊου 2020


Με τον περί Ενοικιοστασίου Νόμο (προσωρινές διατάξεις) του 2020 προβλέπεται η αναστολή των διαδικασιών καθώς και της εκτέλεσης οποιασδήποτε απόφασης ή διατάγματος έξωσης λόγω μη καταβολής ενοικίου, μέχρι την 31η Μαΐου 2020, λόγω της κατάστασης όπως έχει διαμορφωθεί και των μέτρων που έχουν ληφθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία για την αντιμετώπιση της επιδημίας του κορωνοϊού, ώστε να επιτευχθεί η προστασία των ενοικιαστών, αφού από τον Μάρτιο του 2020 με τα περί Λοιμοκαθάρσεως (Καθορισμός Μέτρων για Παρεμπόδιση της Εξάπλωσης του Κορωνοϊού COVID-19) Διατάγματα του 2020, επιβάλλονται σοβαρά περιοριστικά μέτρα και επειδή η εκδίκαση αστικής φύσεως υποθέσεων έχει ανασταλεί με απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου.
Σημειώνεται ότι οι πρόνοιες του άρθρου 3 του παρόντος Νόμου δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που δεν καταβλήθηκε οποιοδήποτε ενοίκιο νομίμως οφειλόμενο μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2020.
Ειδικότερα ο νόμος έχει ως ακολούθως:
1. Ο παρών Νόμος θα αναφέρεται ως ο περί Ενοικιοστασίου (Προσωρινές Διατάξεις) Νόμος του 2020.
2.-(1) Στον παρόντα Νόμο, εκτός εάν από το κείμενο προκύπτει διαφορετικά
«βασικός νόμος», σημαίνει τον περί Ενοικιοστασίου Νόμο·
«Δικαστήριο», σημαίνει το, δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 4 του βασικού νόμου, Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων.
(2) Όροι, οι οποίοι δεν ορίζονται ειδικά στον παρόντα Νόμο έχουν την έννοια που αποδίδεται σε αυτούς από το βασικό νόμο.
3. Παρά τις διατάξεις του βασικού νόμου, κάθε διαδικασία προς ανάκτηση κατοχής δυνάμει της παραγράφου (α) του εδαφίου (1) του άρθρου 11 αυτού, σε οποιοδήποτε στάδιο και εάν ευρίσκεται, αναστέλλεται μέχρι και την 31η Μαΐου 2020 και ουδεμία απόφαση ή διάταγμα ανάκτησης κατοχής θα εκδίδεται από το Δικαστήριο δυνάμει τοιαύτης διαδικασίας μέχρι την 31η Μαΐου 2020. 
4. Οι διατάξεις του άρθρου 3 του παρόντος Νόμου δεν εφαρμόζονται σε περίπτωση που οποιοδήποτε νομίμως οφειλόμενο ενοίκιο δεν έχει καταβληθεί μέχρι και την 29η Φεβρουαρίου 2020.

Σχόλια

Top Legal Stories

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Θέση Δικηγόρου - Νομικού Συμβούλου στο Πανεπιστήμιο Κύπρου

Εννέα (9) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία για θέματα ασύλου

Η Κύπρος παραπέμπεται στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μη συμμόρφωση με την οδηγία για τους οικοτόπους

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή