Οι νέοι ευρωπαϊκοί κανόνες για την Airbnb: Τα δικαιώματα των καταναλωτών


Του Ανδρέα Ν. Μασούρα, PhD
Ο ενωσιακός κανονισμός για τη συνεργασία όσον αφορά την προστασία των καταναλωτών (ΣΠΚ) συνδέει τις εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών στο πλαίσιο ενός πανευρωπαϊκού δικτύου για την επιβολή της νομοθεσίας.
Η μαζική αύξηση στη χρήση και ζήτηση των υπηρεσιών της πλατφόρμας Airbnb τόσο από καταλύματα – ιδιοκτήτες όσο και από καταναλωτές (ταξιδιώτες) οδήγησε στην ανάγκη της ρύθμισης και της ένταξης της μέσα σε ένα πλαίσιο κανόνων με σκοπό να προστατευθούν οι καταναλωτές. Αυτό βέβαια συνεπάγεται και συμμόρφωση των καταλυμάτων στην βάση των νέων οδηγιών και κανόνων. Είναι ακριβώς γι’ αυτό τον λόγο που η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και οι αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές απαίτησαν την τροποποίηση των όρων και των προϋποθέσεων δίνοντας έμφαση πάνω στην τιμολόγηση.
Σε αυτό το πλαίσιο οι εθνικές αρχές προστασίας των καταναλωτών, στην βάση του ενωσιακού κανονισμού (2006/2004) για την προστασία των καταναλωτών, είναι υπεύθυνες και υπόχρεες να εφαρμόσουν την νομοθεσία.
Άλλωστε, είναι ξεκάθαρη η τοποθέτηση της Ευρωπαίας επίτροπου Δικαιοσύνης, Καταναλωτών και Ισότητας των Φύλων η οποία διευκρινίζει το εξής: «Οι διαδικτυακοί παράγοντες έχουν αλλάξει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουμε, βρίσκουμε κατάλυμα και κάνουμε διακοπές. Πρέπει όμως να συμμορφώνονται με τους κανόνες και να αναλαμβάνουν την ευθύνη, όταν τα πράγματα παίρνουν αρνητική τροπή. Αλλά οι καταναλωτές της ΕΕ διαθέτουν δικαιώματα τόσο εκτός όσο και εντός διαδικτύου».
Ένα βασικό δικαίωμα των καταναλωτών είναι η διαφάνεια στις τιμές. Το συνολικό κόστος της κράτησης θα πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην πλατφόρμα και σε αυτό θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται τα διάφορα τέλη, όπως για παράδειγμα οι χρεώσεις για υπηρεσίες και καθορισμό. Σε καμιά περίπτωση δεν θα πρέπει να υπάρχουν «κρυφές» ή ασαφής, δηλαδή μη-κατανοητές (αυτό που τονίσαμε στο προηγούμενο άρθρο για τις ρήτρες στα συμβόλαια) χρεώσεις. Στις περιπτώσεις εκείνες όπου για τον οιονδήποτε λόγο δεν μπορεί να καθοριστεί εκ των προτέρων το συνολικό κόστος η πλατφόρμα τότε έχει την υποχρέωση να ενημερώνει με σαφήνεια τον καταναλωτή για το ενδεχόμενο επιβολής πρόσθετων τελών.
Ένα άλλο θέμα επίσης που προκύπτει είναι αυτό των διαφόρων προσφορών που διαφημίζονται στην πλατφόρμα. Σε αυτή την περίπτωση θα πρέπει να γίνεται ξεκάθαρο ως προς το ποιος κάνει αυτή την προσφορά. Δηλαδή η πλατφόρμα ή ο ιδιοκτήτης του καταλύματος;
Τέλος, η Airbnb υποχρεούται να διευκρινίζει τους όρους και αυτοί οι όροι νοείται ότι θα πρέπει να ευθυγραμμίζονται με τους κανόνες της ΕΕ για τους καταναλωτές. Ενδεικτικά να αναφέρω ότι σύμφωνα με τον κανονισμό «οι καταναλωτές θα μπορούν να κάνουν χρήση όλων των διαθέσιμων μέσων έννομης προστασίας και, ιδίως, του δικαιώματός τους να ασκούν αγωγή κατά του παρόχου καταλύματος σε περίπτωση σωματικής βλάβης ή άλλων ζημιών».
Το πλήρες κείμενο των κανονισμών μπορείτε να το βρείτε εδώ με χρήσιμα στοιχεία επικοινωνίας με τα αρμόδια όργανα: https://ec.europa.eu/commission/presscorner/detail/en/IP_19_3990
__________________
Ο Ανδρέας Μασούρας είναι Πανεπιστημιακός – Δικηγόρος. Μέλος Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου. Email: info@amasouras.com

Σχόλια

Top Legal Stories

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής