Αναστολή τραπεζικών δανείων λόγω πανδημίας: Νέο συμπληρωματικό διάταγμα


Γράφει ο Γιώργος Καζολέας, δικηγόρος
To Υπουργείο Οικονομικών εξέδωσε στις 7 Μαϊου 2020 Νέο Διάταγμα στο πλαίσιο του Νόμου του 2020 περί λήψης έκτακτων μέτρων από χρηματοοικονομικούς οργανισμούς και εποπτικές αρχές , το οποίο αφορά στην αναστολή των δόσεων των δανείων.
Ουσιαστικά το νέο διάταγμα συμπληρώνει το αρχικό διάταγμα που εκδόθηκε στις 30 Απριλίου 2020 και περιλαμβάνει κάποιες σημαντικές προσθήκες και διευκρινίσεις.
Μεταξύ άλλων προνοείται ότι στα δάνεια για τα οποία μπορεί να εφαρμοσθεί το μέτρο της αναστολής δόσεων και τόκων συμπεριλαμβάνονται και εκείνα που συνομολογήθηκαν στην Κύπρο αλλά διέπονται από αλλοδαπό δίκαιο.
Περαιτέρω παρέχεται διευκρίνιση ως προς το ποια δάνεια μπορούν να τύχουν της ευνοϊκής ρύθμισης της αναστολής. Ειδικότερα προβλέπεται ότι δικαιούχοι που κατά την 29.2.2020 είχαν πέρα των 30 ημερών σε καθυστέρηση στην καταβολή της δόσης τους αλλά έχουν ακολούθως και μέχρι την ημερομηνία έναρξης της ισχύος του βασικού διατάγματος διευθετήσει τις δόσεις τους με τρόπο ώστε να μην υπάρχουν δόσεις σε καθυστέρηση πέραν των 30 ημερών κατά την 30η Μαρτίου, δύνανται να αιτούνται αναστολή των υποχρεώσεων καταβολής της δόσης και των τόκων.
Επίσης με το νέο διάταγμα τάσσεται προθεσμία υποβολής της σχετικής αίτησης που είναι η 26η Ιουνίου 2020, καθώς επίσης και προθεσμία απόφασης από το χρηματοπιστωτικό  ίδρυμα που είναι η 30η Ιουνίου 2020.
Σημαντική είναι η διευκρίνιση που προστέθηκε στο νέο διάταγμα της 7ης Μαϊου 2020, για την απαίτηση καταβολής των δόσεων και των τόκων που είχαν ανασταλεί , μετά τη λήξη του διατάγματος. Πλέον προνοείται ότι η περίοδος αποπληρωμής θεωρείται ότι έχει αυτομάτως επιμηκυνθεί για όση περίοδο χρειάζεται για να αποπληρωθεί τελικώς το κεφάλαιο και οι τόκοι ούτως ώστε να μην διαφοροποιηθούν οι δόσεις μετά την 01.01.2021 αλλά να συνεχίζει το δάνειο να εξυπηρετείται σύμφωνα με τους όρους της υφιστάμενης σχετικής δανειακής σύμβασης και το συμφωνηθέν πρόγραμμα αποπληρωμής.
Με την παραπάνω νέα διατύπωση αποσαφηνίζεται η σχετική διάταξη, καθώς υπό το προηγούμενο (βασικό ) διάταγμα αφηνόταν στη διακριτική ευχέρεια των τραπεζών να ζητήσουν από τους δανειολήπτες ακανόνιστα ακόμα και το σύνολο του ποσού (κεφαλαίου και τόκων) που ανεστάλη μέχρι 31.12.2020, κάτι που θα ήταν ιδιαίτερα επιβαρυντικό και ουσιαστικά θα αναιρούσε το σκοπό της αναστολής.
Το σημείο αυτό όπως και άλλα ασαφή σημεία του πρώτου διατάγματος είχαμε επισημάνει αναλυτικά στο άρθρο μας την 1η Απριλίου 2020 «Αναστολή δόσεων δανείων: Οι παγίδες της ρύθμισης για τους δανειολήπτες».
____________________
*ο Γιώργος Καζολέας είναι δικηγόρος σε Σ.Διονυσίου & Συνεργάτες ΔΕΠΕ

Σχόλια

Top Legal Stories

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Υπερωριακή Αμοιβή και Επί Πληρωμή Αργίες σύμφωνα με το Κυπριακό Εργατικό Δίκαιο