Γιατί να μην πληρωθούν οι ασκούμενοι δικηγόροι σε περίπτωση αναστολής εργασιών του δικηγορικού γραφείου;


του Γιώργου Καζολέα, δικηγόρου
Με επιστολή του Παγκύπριου Δικηγορικού Συλλόγου προς τους ασκούμενους και ασκούμενες δικηγόρους γνωστοποιήθηκε στους τελευταίους ότι όσοι από αυτούς εργάζονται σε γραφεία τα οποία έχουν αναστείλει τις εργασίες τους , αυτοί δεν θα πληρωθούν.
Τα σχέδια αναστολής εργασιών, τόσο της πλήρους όσο και της μερικής, νομοθετήθηκαν από την κυβέρνηση για την αντιμετώπιση των συνεπειών των περιοριστικών μέτρων που ελήφθησαν λόγω της πανδημίας. Σκοπός τους ήταν τόσο η συνδρομή στους εργοδότες που είδαν τον κύκλο εργασιών τους να μειώνεται κατακόρυφα όσο και η εξασφάλιση της θέσης του εργαζομένων.
Η μη πληρωμή του μισθού των ασκούμενων δικηγόρων έρχεται σε απόλυτη αντίθεση με τον σκοπό και το πνεύμα των ενισχυτικών μέτρων της αναστολής εργασιών και δεν έχει καμία λογική δικαιολόγηση.
Εκεί που θα περίμενε κάποιος την οικονομική ενίσχυση και αυτής της ομάδας εργαζομένων (γιατί για εργαζόμενους πρόκειται παρά την τυπική ιδιότητα του «ασκούμενου»), όχι μόνο δεν ενισχύονται, αλλά αποφασίζεται η πλήρης αποκοπή του εισοδήματος τους σε αυτή την τόσο κρίσιμη και δυσχερή οικονομική συγκυρία.Μάλιστα σε άλλες χώρες δόθηκε έκτακτο οικονομικό βοήθημα στους ασκούμενους δικηγόρους.
Σημειώνεται ότι η πληρωμή που γίνεται βάσει του προγράμματος Παροχής Ευκαιριών σε Νέους Πτυχιούχους Νομικής  από τον Παγκύπριο Δικηγορικό Σύλλογο υπό κανονικές συνθήκες θα γινόταν έτσι κι αλλιώς, επομένως τα χρήματα αυτά είχαν προϋπολογισθεί να χορηγηθούν στους δικαιούχους.
Η αναστολή εργασιών ενός δικηγορικού γραφείου σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι ο ασκούμενος δικηγόρος του γραφείου έπαυσε να ασκείται και εν τοις πράγμασι να προσφέρει εργασία.
Λαμβανομένου υπόψη μάλιστα του υψηλού ποσοστού (70%) των δικηγορικών γραφείων που ανέστειλαν είτε γενικώς είτε μερικώς τη λειτουργία τους, αντιλαμβάνεται κάποιος τον πολύ μεγάλο αριθμό των ασκούμενων δικηγόρων που θα μείνουν απλήρωτοι, ενώ στην πραγματικότητα οι περισσότεροι από αυτούς δεν σταμάτησαν να προσφέρουν υπηρεσίες στα γραφεία όπου πραγματοποιούν την άσκησή τους. Το γεγονός αυτό καθιστά την μη πληρωμή των νέων αυτών επιστημόνων εν μέσω γενικής οικονομικής κρίσης τουλάχιστον άδικη.
* ο Γιώργος Καζολέας είναι δικηγόρος σε Σ.Διονυσίου & Συνεργάτες ΔΕΠΕ

Σχόλια

Top Legal Stories

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων

Η Οδηγία (ΕΕ) 2024/1069 για τις στρατηγικές αγωγές προς αποθάρρυνση της συμμετοχής του κοινού