Η Ευρωπαϊκή Διαταγή Δέσμευσης Λογαριασμού

Η Ευρωπαϊκή Διαταγή Δέσμευσης Λογαριασμού είναι μια σχετικά νέα και σε αρκετούς όχι τόσο γνωστή διαδικασία που επιτρέπει σε ένα δικαστήριο χώρας της ΕΕ να δεσμεύει κεφάλαια στον τραπεζικό λογαριασμό ενός οφειλέτη σε άλλη χώρα της ΕΕ.

Η διαδικασία αυτή θεσπίστηκε με τον Κανονισμό (ΕΕ) αριθ.655/2014 (περί της διαδικασίας ευρωπαϊκής διαταγής δέσμευσης λογαριασμού προς διευκόλυνση της διασυνοριακής είσπραξης οφειλών σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις) και αποσκοπεί στη διευκόλυνση της είσπραξης οφειλών μεταξύ χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις.

Ουσιαστικά ένας δανειστής δύναται να επιτύχει την έκδοση ευρωπαϊκής διαταγή δέσμευσης λογαριασμού , η οποία δεσμεύει κεφάλαια που διατηρεί ο οφειλέτης σε τραπεζικό λογαριασμό ή λογαριασμούς σε άλλες χώρες της ΕΕ.

Η Διαταγή εφαρμόζεται σε χρηματοπιστωτικές απαιτήσεις σε αστικές και εμπορικές υποθέσεις, με εξαίρεση τα εξής:

  • φορολογικά, τελωνειακά ή διοικητικά ζητήματα και κοινωνική ασφάλιση·
  • περιουσιακά δικαιώματα που απορρέουν από έγγαμη ή ισοδύναμη σχέση, διαθήκες και κληρονομική διαδοχή·
  • απαιτήσεις κατά οφειλέτη έναντι του οποίου έχουν κινηθεί διαδικασίες πτώχευσης ή αφερεγγυότητας, δικαστικοί συμβιβασμοί, πτωχευτικοί συμβιβασμοί ή άλλες παρόμοιες διαδικασίες.

Επιπλέον, εξαιρούνται ορισμένες κατηγορίες τραπεζικών λογαριασμών ειδικής προστασίας.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η διαδικασία μπορεί να κινηθεί κατά του οφειλέτη πριν από την έναρξη της διαδικασίας για την κύρια υπόθεση, κατά τη διάρκεια της διαδικασίας ή μετά την εξασφάλιση δικαστικής απόφασης, δικαστικού συμβιβασμού ή δημόσιου εγγράφου που επιβάλλει στον οφειλέτη την πληρωμή της απαίτησης.

Τονίζεται επίσης ότι ο δανειστής πρέπει να παρέχει αποδείξεις για να πείσει το δικαστήριο ότι υφίσταται πραγματικός κίνδυνος που αιτιολογεί την ανάγκη δέσμευσης του λογαριασμού του οφειλέτη.

Ο κανονισμός εφαρμόζεται από τις 18 Ιανουαρίου 2017 εξαιρέσει του άρθρου 50, το οποίο εφαρμόζεται από τις 18 Ιουλίου 2016. Το άρθρο 50 αφορά τις πληροφορίες που παρέχουν οι χώρες της ΕΕ, όπως τα δικαστήρια που ορίζουν για την έκδοση (άρθρο 6 παράγραφος 4) και τις αρμόδιες αρχές για την εκτέλεση των ευρωπαικών διαταγών δέσμευσης λογαριασμού.

Δείτε τον Κανονισμό εδώ

Σχόλια

Top Legal Stories

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Υπερωριακή Αμοιβή και Επί Πληρωμή Αργίες σύμφωνα με το Κυπριακό Εργατικό Δίκαιο