Η πρώτη ομιλία της νέας Υπουργού Δικαιοσύνης Ε. Γιολίτη: Τί ανέφερε για τη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης

Πραγματοποιήθηκε σήμερα, 29.6.2020, η τελετή διορισμού της νέας Υπουργού Δικαιοσύνης κ. Εμιλυ Γιολίτη. Στην ομιλία της η νέα Υπουργός τόνισε ότι θα αναζητήσει τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις με σκοπό ένα ισχυρό κράτος δικαίου και εξέφρασε την άποψη ότι η απονομή Δικαιοσύνης είναι σημαντική για όλους, αλλά αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους μη προνομιούχους, τους μη έχοντες, τους ανήλικους, τους κρατούμενους, τους υπό επανένταξη πολίτες και για όλες τις ευάλωτες ομάδες. Όσον αφορά στη μεταρρύθμιση της δικαιοσύνης, η νέα Υπουργός διαβεβαίωσε ότι αναλαμβάνει να την ολοκληρώσει το συντομότερο δυνατόν ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά ότι ο δρόμος για την ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας περνά αναμφισβήτητα από την ψηφιοποίηση και επιτάχυνση του κρατικού μηχανισμού στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Αναλυτικά οι δηλώσεις:

«Από δικής μου πλευράς κύριε Πρόεδρε,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά που μου εμπιστεύεστε την ευθύνη να υπηρετήσω το ύψιστο αγαθό της Δικαιοσύνης και της Δημόσιας Τάξης.

Γνωρίζω πως το Υπουργείο που αναλαμβάνω, ενώ προΐσταται πολλών και σημαντικών τομέων με πολλαπλές δραστηριότητες, δεν έχει σαφές περίγραμμα καθώς οι αρχές και αξίες που εκπροσωπεί και διαφυλάσσει, είναι διάχυτες σε κάθε δομή του πολιτειακού μορφώματος.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο θα αναζητήσω τις ευρύτερες δυνατές συναινέσεις προκειμένου να επιτύχουμε ένα ισχυρό κράτος δικαίου, σε όλες του τις εκφάνσεις, όπου οι πολίτες θα νιώθουν εμπιστοσύνη, ασφάλεια και ισονομία.

Θα ήθελα να σας μεταφέρω την ιδιαίτερη προσωπική μου ευαισθησία στα ζητήματα δικαιοσύνης, τον προσωπικό μου αξιακό κανόνα:

Θεωρώ πως η απονομή Δικαιοσύνης είναι σημαντική για όλους, αλλά αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τους μη προνομιούχους, τους μη έχοντες, τους ανήλικους, τους κρατούμενους, τους υπό επανένταξη πολίτες και για όλες τις ευάλωτες ομάδες που στηρίζονται σε αυτήν, για ίση και δίκαιη μεταχείριση, προστασία και επανένταξη.

Η Δικαιοσύνη οφείλει να είναι αυστηρή αλλά την ίδια ώρα πρέπει να είναι αναλογική, αναμορφωτική, επιεικής.

Ως μητέρα εφήβου, ομολογώ πως έχω ιδιαίτερη έγνοια για τα ναρκωτικά όπου απαιτείται πολυεπίπεδη προσέγγιση, αλλά και για την οδική ασφάλεια. Δεν νοείται να χάνονται τόσες ζωές εν καιρώ ειρήνης.

Είναι σημαντικό να γίνει μνεία και στη βαρύνουσας σημασίας μεταρρύθμιση στη Δικαιοσύνη που αναλαμβάνω να ολοκληρώσω, η οποία φέρει σε μεγάλο βαθμό τη σφραγίδα του προηγούμενου Υπουργού Δικαιοσύνης Ιωνά Νικολάου.

Είναι πολύ μεγάλο το έργο που έχει επιτευχθεί και είναι ύψιστης σημασίας τα όσα οφείλουμε να ολοκληρώσουμε το συντομότερο δυνατόν.

Να είστε βέβαιος κύριε Πρόεδρε, ότι θα εργαστούμε με ταχύτητα και αποφασιστικότητα.

Δεδομένης, επίσης, της συσχέτισης ενός αποτελεσματικού κράτους δικαίου και των ροών επενδύσεων, ο δρόμος για την ουσιαστική ανάκαμψη της οικονομίας περνά αναμφισβήτητα από την ψηφιοποίηση και επιτάχυνση του κρατικού μηχανισμού στον τομέα της Δικαιοσύνης.

Ως υπηρέτης της Δικαιοσύνης, υπόσχομαι να πράξω το καλύτερο δυνατό, να ξεπεράσω τον εαυτό μου προκειμένου να ανταποκριθώ στις προσδοκίες σας και στις προσδοκίες των πολιτών για ένα κράτος δικαίου. Για ένα κράτος ισονομίας που θα παρέχει ασφάλεια τους πολίτες του.

Σας ευχαριστώ θερμά για την εμπιστοσύνη.

Ευχαριστώ, επίσης, τον συντοπίτη και φίλο Γιώργο Σαββίδη για το σημαντικό έργο που παραδίδει και προσβλέπω σε μια άριστη συνεργασία μαζί του, από το νέο Πολιτειακό αξίωμα που αναλαμβάνει.

Καλή αρχή και καλή δύναμη».


Σχόλια