Αναμένεται απόφαση του ΕΔΔΑ σε προσφυγή κατά της Κύπρου - Αιτούντες μια οικογένεια από τη Σρι Λάνκα που διαμένει στη Λεμεσό

Απόφαση σε προσφυγή κατά της Κύπρου αναμένεται από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων την 1η Οκτωβρίου 2020. Πρόκειται για την υπόθεση Thannapuli Hewage and Others v. Cyprus (αρ. προσφυγής 7177/15) στην οποία αιτούντες είναι τα μέλη μιας οικογένειας από τη Σρι Λάνκα, που κατοικούν στη Λεμεσό.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, οι αιτούντες διαμαρτύρονται σύμφωνα με το άρθρο 8 της ΕΣΔΑ σχετικά με τον συνολικό χειρισμό της υπόθεσής τους από τις κυπριακές αρχές και τη μεταχείριση που έχουν λάβει εν αναμονή της εξέτασης των αιτήσεων πολιτογράφησής τους καθώς και των σχετικών αποφάσεων. Διαμαρτύρονται, μεταξύ άλλων, για την αποτυχία των αρχών να χειριστούν τις αιτήσεις άδειας διαμονής τους από το 2009, που είχε σαν αποτέλεσμα περιόδους παράνομης διαμονής και ζωή συνεχούς αβεβαιότητας και ανασφάλειας αλλά και για καθυστερήσεις στην εξέταση των αιτήσεων πολιτογράφησης.

Οι αιτούντες διαμαρτύρονται επίσης σύμφωνα με το άρθρο 13 της ΕΣΔΑ για έλλειψη αποτελεσματικής προσφυγής σε σχέση με τις καταγγελίες τους σύμφωνα με το άρθρο 8. Καταγγέλλουν, μεταξύ άλλων, ότι δεν υπάρχει αποτελεσματική εγχώρια έννομη προστασία για την αποτυχία των αρχών να αντιμετωπίσουν με τις αιτήσεις άδειας διαμονής τους και ότι η εθνική νομοθεσία δεν προβλέπει μηχανισμό επιβολής για τις αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου και επίσης για την προστασία των δικαιωμάτων του άρθρου 8. Επομένως, παρόλο που οι αρχές υποχρεούνται να επανεξετάσουν μια υπόθεση μόλις ακυρωθεί μια πράξη ή απόφαση από το Ανώτατο Δικαστήριο και το πράξουν σύμφωνα με τις αποφάσεις του εν λόγω δικαστηρίου, δεν μπορούν να ληφθούν μέτρα για να διασφαλιστεί ότι πράγματι το πράττουν και ότι είναι αυτό έγινε εγκαίρως. Η μητέρα των παιδιών μάλιστα διαμαρτύρεται εν προκειμένω ότι παρά τις δύο αποφάσεις του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ της, οι αρχές εξακολουθούν να απορρίπτουν την αίτησή της για πολιτογράφηση για τους ίδιους λόγους. (Cylegalnews.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης