Η Τουρκία δεν εμπόδισε το θάνατο της δικηγόρου Ebru Timtik: Ανακοίνωση τoυ CCBE

Το Συμβούλιο των Ευρωπαϊκών Δικηγορικών Συλλόγων (CCBE) εξέδωσε ανακοίνωση στην οποία δηλώνει βαθιά σοκαρισμένο από τον θάνατο της Τουρκάλας δικηγόρου Ebru Timtik στις 27 Αυγούστου 2020 μετά από 238 ημέρες απεργίας πείνας.

Όπως αναφέρεται στην επιστολή, από το 2017 πολλοί Τούρκοι δικηγόροι, μεταξύ των οποίων και η Ebru Timtik και ο Aytac Unsal, ο οποίος είναι φυλακισμένος και συνεχίζει την απεργία πείνας, υπήρξαν θύματα «δικαστικής παρενόχλησης». Οι δικηγόροι αυτοί υπερασπίστηκαν μεταξύ άλλων άτομα που θεωρήθηκαν εχθροί της τουρκικής κυβέρνησης. Για την άσκηση του λειτουργήματος τους, οι δικηγόροι αυτοί κατηγορήθηκαν ότι είναι μέλη τρομοκρατικής οργάνωσης και διώχθηκαν ποινικά. Δεν έτυχαν δίκαιης δίκης όπως επιτάσσει το άρθρο 6 της ΕΣΔΑ, την οποία η Τουρκία έχει υπογράψει. Όπως σημειώνει το CCBE οι τουρκικές Αρχές απέτυχαν να εμποδίσουν τον θάνατο της Ebru Timtik παρά τις δικαστικές προσφυγές που ασκήθηκαν καθώς και τις ιατρικές γνωματεύσεις που έκριναν ότι δεν πρέπει οι δύο δικηγόροι να παραμείνουν στη φυλακή.

Σημειώνεται ακόμα, ότι ο Aytac Unsal συνεχίζει την απεργία πείνας και ο κίνδυνος για τη ζωή του είναι πολύ μεγάλος.

Το CCBE καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση και τις τουρκικές Αρχές να κάνουν ότι είναι δυνατό για να σωθεί ο Unsal και να του εγγυηθούν μία δίκαιη δίκη. Και καταλήγει: «Όλοι οι δικηγόροι στην Τουρκία πρέπει να είναι σε θέση να εξασκήσουν το επάγγελμά τους με σκοπό την ανεξαρτησία και την ακεραιότητα της δικαιοσύνης και του κράτους δικαίου».

Δείτε την ανακοίνωση εδώ

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο Ποινικό Δίκαιο & Ποινική Δικονομία στη Νομική του Πανεπιστημίου Κύπρου