Η Αυτονομία της Ενωσιακής Έννομης Τάξης (Webinar)

Το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει ερευνητικό σεμινάριο με θέμα "Η Αυτονομία της Ενωσιακής Έννομης Τάξης" την Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020, 16:00-18:00.

Ομιλητής: Χρίστος Στρόππος - Συντονιστής: Δρ. Κωνσταντίνος Κόμπος 

Περίληψη: Η Αυτονομία της ενωσιακής έννομης τάξης παρά τη θεμελιώδη σημασία της και τον υπαρξιακό της χαρακτήρα, έλαβε ελάχιστης θεωρητικής ανάλυσης και προσέγγισης από ακαδημαϊκούς κύκλους σε σύγκριση με άλλες αρχές και έννοιες του ενωσιακού δικαίου που διαδραμάτισαν το δικό τους ρόλο στην εξέλιξη της ενωσιακής έννομης τάξης, θεωρώντας την κατά κάποιο τρόπο αυτονόητη. 

Ο κεντρικός και υπαρξιακός χαρακτήρας της αυτονομίας της ενωσιακής έννομης τάξης αναδεικνύεται σε διάφορες αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ε.Ε. όπου το τελευταίο επικαλούμενο την Αυτονομία της ενωσιακής έννομης τάξης απέρριψε είτε την είσοδο της Ε.Ε. στην ΕΣΔΑ είτε κηρύσσοντας δικαιοδοτικά όργανα που προβλέπονταν σε διμερείς συμφωνίες των κρατών μελών στο τομέα του Investment Arbitration ως ασύμβατες με το πρωτογενές ενωσιακό δίκαιο. 

Η παρουσίαση θα προσπαθήσει να αναδείξει τις αποφάσεις του Δικαστηρίου της Ε.Ε. που η Αυτονομία της Ενωσιακής Έννομης τάξης διαδραμάτισε κεντρικό ρόλο, υπογραμμίζοντας τη προσέγγιση του Δικαστηρίου και τη κεντρική σημασία που έχει η έννοια της αυτονομίας για τη κατανόηση και προσέγγιση της ενωσιακής έννομης τάξης.

Το σεμινάριο θα είναι διαδικτυακό και θα διεξαχθεί στα Ελληνικά. Είναι απαραίτητο να γίνει ατομική εγγραφή σε αυτό το σύνδεσμο ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση στο Zooom meeting του σεμιναρίου. 

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024