Η Εμπορική Διαιτησία στην Κύπρο – Δίκαιο και Πρακτική

Η Εμπορική Διαιτησία στην Κύπρο – Δίκαιο και Πρακτική (Λευκωσία 2020).

Με αφορμή τη συμπλήρωση σαράντα χρόνων ενεργού άσκησης δικηγορίας, ο Νίκος Παπαευσταθίου παραδίδει στο αναγνωστικό κοινό το πρώτο του βιβλίο, καλύπτοντας ένα μεγάλο βιβλιογραφικό κενό στον χώρο του Κυπριακού Δικαίου.

Όπως αναφέρει στον πρόλογο του βιβλίου ο Γενικός Εισαγγελέας, κ. Γιώργος Σαββίδης: «ο Νίκος Παπαευσταθίου καταφέρνει να παρουσιάσει λεπτομερώς και με αμεσότητα την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με το θεσμικό πλαίσιο της διαιτησίας στην Κύπρο. Επιλαμβάνεται όλων των πτυχών του δικαίου της διαιτησίας, παραθέτοντας μία πλούσια ιστορική αναδρομή καθώς και μία εκ βάθους επεξηγηματική ανάλυση της νομοθεσίας, ειδικότερα του περί Διαιτησίας Νόμου, Κεφ. 4, και του περί Διεθνούς Εμπορικής Διαιτησίας Νόμου 101/1987.

Το ανά χείρας βιβλίο αποτελεί για τον αναγνώστη ένα πολύτιμο εγχειρίδιο για το τι εστί διαιτησία, την έννοια της εμπορικής διαφοράς, τα θέματα που μπορούν να παραπεμφθούν σε διαιτησία καθώς και το περιεχόμενο και τους κανόνες ερ­μηνείας και εφαρμογής μίας συμφωνίας διαιτησίας. Περαιτέρω, γίνεται, μεταξύ άλλων, λεπτομερής περιγραφή της διαδικασίας της διαιτησίας σε όλα της τα στάδια, από τη συμφωνία διαιτησίας και τον διορισμό του διαιτητή, την ανταλ­λαγή δικογράφων και αποκάλυψη εγγράφων, την ακροαματική διαδικασία και προσαγωγή μαρτυρίας, μέχρι την έκδοση της διαιτητικής απόφασης και τις ενέρ­γειες που λαμβάνονται για αναγνώριση και εκτέλεσή της».

Το βιβλίο, έκτασης 636 σελίδων, είναι διαρθρωμένο σε 20 κεφάλαια, στα οποία αναλύονται λεπτομερώς οι επιμέρους πτυχές της Διαιτητικής Διαδικασίας. Η διαίρεση των κεφαλαίων σε υποκεφάλαια με επικεφαλίδες και παραγράφους, διευκολύνει τον αναγνώστη να ανατρέξει ανά πάσα στιγμή στο ειδικότερο θέμα το οποίο τον ενδιαφέρει. Περαιτέρω, ο άμεσος και επικοινωνιακός  τρόπος γραφής του συγγραφέα καθιστά το βιβλίο προσιτό, ευανάγνωστο και  κατανοητό ακόμα και σε άτομα χωρίς νομικό υπόβαθρο, αναγνωρίζοντας ότι πολλοί Διαιτητές δεν είναι Δικηγόροι αλλά προέρχονται από άλλους κλάδους της οικονομικής  ζωής του τόπου. (πηγή: rizesbooks.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Πρόστιμο 30.000 ευρώ σε εταιρεία αλουμινίων από την Υπηρεσία Προστασίας Καταναλωτή

Καθίσματα προς αποφυγή παρατεταμένης ορθοστασίας : Περί Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία Τροποποιητικός Νόμος του 2023

Κατάργηση ετήσιου τέλους εταιρειών από το έτος 2024 και μετά

Οκτώ (8) θέσεις Δικηγόρων στη Νομική Υπηρεσία

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024