Τροποποίηση στον περί Δικαστηρίων Νόμο σχετικά με τον τόκο επί οφειλών και αποφάσεων

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) (Αρ. 3) Νόμος του 2020, ο οποίος δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 22.12.2020 τροποποιεί το άρθρο 33 του βασικού νόμου (Τόκoς επί oφειλώv κ.τ.λ. και απoφάσεωv) και ειδικότερα: 

(α) Με την αντικατάσταση της παραγράφου (α) του εδαφίου (4) αυτού με την ακόλουθη παράγραφο: 

«(α) Το ύψος του καθοριζόμενου στο εδάφιο (2) επιτοκίου δύναται να αναθεωρείται με διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών, το οποίο δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και ισχύει μέχρι την έκδοση νέου διατάγματος.»∙

Η προηγούμενη διατύπωση ήταν η εξής: "Το ύψος του καθοριζόμενου στο εδάφιο (2) επιτοκίου δύναται να αναθεωρείται κατά το μήνα Δεκέμβριο εκάστου έτους με διάταγμα του Υπουργού Οικονομικών, το οποίο δημοσιεύεται στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας και θα ισχύει και εφαρμόζεται για ολόκληρο το επόμενο έτος".

και 

(β) με τη διαγραφή στην παράγραφο (β) του εδαφίου (4) αυτού της φράσης «για ολόκληρο το επόμενο έτος» (δωδέκατη γραμμή).

Η νέα διατύπωση του εδ.(4) παρ.(β): 

(β) Για τον καθορισμό του ύψους του δυνάμει της παραγράφου (α) επιτοκίου ο Υπουργός Οικονομικών χρησιμοποιεί ως βάση τον κατά τους τελευταίους δώδεκα μήνες σταθμικό μέσο όρο του βασικού επιτοκίου, το οποίο ίσχυε στο τέλος κάθε μήνα και προσθέτει σ’ αυτό τέτοιο ποσοστό αναπροσαρμογής, ώστε το άθροισμα που προκύπτει, λαμβανομένων υπόψη των εκάστοτε τρεχουσών οικονομικών και/ή νομισματικών συνθηκών, θα ήταν εύλογο και δίκαιο, να εφαρμόζεται ως το δυνάμει του εδαφίου (2) επιτόκιο:

Νοείται ότι το πιο πάνω προστιθέμενο ποσοστό αναπροσαρμογής σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να υπερβεί τις 5 εκατοστιαίες μονάδες.

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων