Δικαστήριο στη Γερμανία ακύρωσε απόφαση για απαγόρευση κυκλοφορίας από 8 το βράδυ μέχρι 5 το πρωί

Το Διοικητικό Δικαστήριο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, στη Γερμανία, ακύρωσε την απόφαση της τοπικής κυβέρνησης για απαγόρευση της κυκλοφορίας από τις οκτώ το βράδυ μέχρι τις πέντε το πρωί στο πλαίσιο των μετρων αντιμετώπισης του covid-19, κάνοντας δεκτή τη σχετική προσφυγή μίας γυναίκας από την πόλη Τύμπινγκεν. H απόφαση ορίζει ότι η απαγόρευση της κυκλοφορίας αίρεται από τις 11 Φεβρουαρίου. Σύμφωνα με ανακοίνωση του Δικαστηρίου, η επιβολή απαγόρευσης της κυκλοφορίας σε ολόκληρο το κρατίδιο της Βάδης-Βυρτεμβέργης, με βάση τη σημερινή επιδημιολογική εικόνα, κρίνεται «απλουστευτική και χωρίς διαφοροποιήσεις», ενώ δεν θεωρείται επαρκής τεκμηρίωση «ο φόβος για μία εκθετική αύξηση του αριθμού των νέων κρουσμάτων». Αυτό σημαίνει ότι οι δικαστές δεν απορρίπτουν εξ' αρχής το μέτρο, προειδοποιούν όμως ότι αυτό δεν μπορεί να επιβληθεί παρά μόνον εφόσον αποδεδειγμένα δεν έχουν αποδώσει άλλα, πιο ήπια μέτρα.

Σημειώνεται ότι η δικαιοδοσία του δικαστηρίου περιορίζεται στα όρια της Βάδης-Βυρτεμβέργης, εκτιμάται ωστόσο ότι η συγκεκριμένη απόφαση θα ληφθεί υπόψη με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σε ολόκληρη τη Γερμανία. Δεν είναι άλλωστε η πρώτη φορά που η δικαιοσύνη ανατρέπει αποφάσεις της εκτελεστικής εξουσίας για την πανδημία, έστω και σε τοπικό επίπεδο. Τον Νοέμβριο του 2020 το Ανώτατο Διοικητικό Δικαστήριο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, του πολυπληθέστερου κρατιδίου της Γερμανίας, είχε αμφισβητήσει την πολιτική απόφαση για υποχρεωτική δεκαήμερη καραντίνα σε ταξιδιώτες που φτάνουν στη Γερμανία, ακόμη και σε εκείνους που προσκομίζουν αρνητικό τεστ. Μετά τη δικαστική απόφαση η τοπική κυβέρνηση της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας αναγκάστηκε να καταργήσει την υποχρεωτική καραντίνα. (Πηγή: www.lifo.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων