Nέος Έλληνας Δικαστής στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ο Ιωάννης Κτιστάκις

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης (PACE) εξέλεξε στις 26.1.2021 τον Ιωάννη Κτιστάκι ως δικαστή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την Ελλάδα. 

Ο κ. Κτιστάκις, έχοντας λάβει την απόλυτη πλειοψηφία των ψήφων, εκλέγεται δικαστής του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για θητεία εννέα ετών, η οποία αρχίζει το αργότερο τρεις μήνες μετά την εκλογή του.

Οι δικαστές εκλέγονται από την Κοιν.Συνέλευση από έναν κατάλογο τριών υποψηφίων που ορίζονται από κάθε κράτος που έχει επικυρώσει την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

Οι έτεροι υποψήφιοι για τη θέση ήταν η Φωτεινή Παζαρτζή και ο Μιχαήλ Πικραμμένος.

O κ. Κτιστάκις έχει διατελέσει μέλος της Εθνικής Επιτροπής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου (Αθήνα, ιδρυτικός νόμος 2667/1998) και του Ευρωπαϊκού Παρατηρητηρίου ενάντια στον ρατσισμό και στην ξενοφοβία (Βιέννη, Ευρωπαϊκή Ένωση). Εχει συγγράψει 4 μονογραφίες, έχει επιμεληθεί 5 συλλογικούς τόμους και έχει δημοσιεύσει δεκάδες άρθρα και σχόλια νομολογίας. Δικηγορεί στον Άρειο Πάγο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Έχει κερδίσει 53 υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Στρασβούργο). Από το 2009 είναι επικεφαλής των νομικών συμβούλων του Οικουμενικού Πατριαρχείου.  (πηγή: ΕΔΔΑ/kathimerini.gr)

Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου

Εξέταση Αιτήσεων για Πολιτογράφηση : Ανακοίνωση του Υπ.Εσωτερικών

Τεχνητή νοημοσύνη: Tο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο ενέκρινε το νέο Κανονισμό

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση