Το διάταγμα για το νέο lockdown: Τί προβλέπει για τα δικαστήρια- Πώς θα λειτουργούν τα δικηγορικά γραφεία

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Δημοκρατίας το Διάταγμα του Υπ.Υγειας ημερομηνίας 23.4.2021 με τα νέα περιοριστικά μέτρα αντιμετώπισης της εξάπλωσης του κορωνοϊού με ισχύ από 26 Απριλίου έως 9 Μαϊου 2021.

Σύμφωνα με το διάταγμα, η λειτουργία των Δικαστηρίων και των Πρωτοκολλητείων διέπεται από τις κατευθυντήριες οδηγίες που εκδίδονται από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Για σκοπούς του Διατάγματος, καθορίζονται ως Ουσιώδεις Υπηρεσίες τα Δικαστήρια και τα Πρωτοκολλητεία (περιλαμβανομένων των εργαζομένων τους), καθώς και η Νομική Υπηρεσία.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπ. Υγείας, ιδιωτικές επιχειρήσεις υπηρεσιών (π.χ. δικηγορικά, λογιστικά γραφεία, ασφαλιστικές εταιρείες, επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών, κοκ), εξαιρουμένων των ουσιωδών υπηρεσιών που καθορίζονται στο Διάταγμα, εργάζονται με εξ αποστάσεως εργασία. Επιτρέπεται εντός του επαγγελματικού υποστατικού η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 20% του συνολικού αριθμού του προσωπικού με ελάχιστη παρουσία τα τρία (3) άτομα και μέγιστο τα 25 άτομα.

Νοείται ότι εάν μια επιχείρηση δραστηριοποιείται σε πέραν του ενός κτιρίου, επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 20% του κάθε υποστατικού, με ελάχιστη παρουσία τα τρία (3) άτομα και μέγιστο τα 25 άτομα.

Για επιχειρήσεις που συστεγάζονται στο ίδιο κτίριο επιτρέπεται η φυσική παρουσία εργαζομένων που δεν υπερβαίνει το 20% του κάθε νομικού προσώπου (δηλαδή της κάθε επιχείρησης), με ελάχιστη παρουσία τα τρία (3) άτομα και μέγιστο τα 25 άτομα και νοουμένου ότι τηρούνται τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Το υπόλοιπο προσωπικό εργάζεται μέσω τηλεργασίας κατ’ οίκον. Νοείται ότι ο αριθμός στρογγυλοποιείται προς τα πάνω.

Για παράδειγμα,

  • σε μια επιχείρηση με 10 άτομα, δύνανται να εργάζονται με φυσική παρουσία μέχρι 3 άτομα, εάν το επιθυμεί ο εργοδότης.
  • σε μια επιχείρηση με 50 εργοδοτούμενους, δύνανται να εργάζονται με φυσική παρουσία μέχρι 10 άτομα.
  • σε μια επιχείρηση με 200 εργαζόμενους, ο μέγιστος αριθμός προσώπων που μπορούν να εργάζονται ταυτόχρονα με φυσική παρουσία δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 25 άτομα.

Δείτε ολόκληρο το διάταγμα εδώ

Σχόλια

Top Legal Stories

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής