Καταδικάστηκε η Κύπρος από το ΕΔΔΑ για κακή μεταχείριση κρατούμενου που προοριζόταν για απέλαση

H Κυπριακή Δημοκρατία καταδικάστηκε από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με απόφαση του στις 29 Ιουνίου 2021, για απάνθρωπη μεταχείριση κρατουμένου που προοριζόταν για απέλαση (υπόθεση Monir Lotfy v. Cyprus αρ. 37139/13).

Ο προσφεύγων, Nashat Monir Lotfy, από την Αίγυπτο, ισχυρίστηκε ενώπιων του ΕΔΔΑ ότι παραβιάστηκαν τα άρθρα 3 (απαγόρευση απάνθρωπης και εξευτελιστικής μεταχείρισης, 5 παρ.1 (δικαίωμα στην ελευθερία και την ασφάλεια) και 5 παρ.4 (δικαίωμα προσφυγής ενώπιον δικαστηρίου, για απόφαση εντός βραχείας προθεσμίας επί του νομίμου της κράτησής του και διαταγή απόλυσης του σε περίπτωση παράνομης κράτησης) της ΕΣΔΑ.

Το Δικαστήριο δέχθηκε ότι υπήρξε παράβαση των άρθρων 3 και 5 παρ.1 και καταδίκασε την Κύπρο σε αποζημίωση του προσφεύγοντος 26.000 ευρώ για μη υλική ζημία και 4.867,99 ευρώ για δικαστικά έξοδα. (ECtHR/Cylegalnews.com)

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Υπερωριακή Αμοιβή και Επί Πληρωμή Αργίες σύμφωνα με το Κυπριακό Εργατικό Δίκαιο

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία