Επικοινωνία με e-mail για την προώθηση των δικαστικών υποθέσεων: Πρόταση προσθήκης του όρου "ηλεκτρονική εμφάνιση" στον περί Δικαστηρίων Νόμο

του Γιώργου Καζολέα, δικηγόρου

Η χρήση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) προς το σκοπό προώθησης των εκκρεμών υποθέσεων στα δικαστήρια αποδείχθηκε στην πράξη ένα χρήσιμο εργαλείο κατά την περίοδο εφαρμογής των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπισης της πανδημίας. 

Με τον τρόπο αυτό αφενός κατέστη δυνατή η εξέλιξη των υποθέσεων και αποφεύχθηκε το πλήρες δικαστικό lockdown, αφετέρου βρέθηκε ένας πολύ ικανοποιητικός τρόπος προώθησης των υποθέσεων με εξοικονόμηση πολύτιμου χρόνου για τους δικηγόρους, καθώς δεν χρειαζόταν η μετάβαση και φυσική παρουσία τους στους χώρους των δικαστηρίων.

Οι ηλεκτρονικές εισηγήσεις των δικηγόρων και η με αυτόν τον τρόπο διεκπεραίωση των υποθέσεων κατά γενική ομολογία λειτούργησαν στην πράξη περισσότερο από ικανοποιητικά προς όφελος όλων των παραγόντων της δικαστικής λειτουργίας.

Σημειώνεται ότι υπέρ της συνέχισης της ηλεκτρονικής επικοινωνίας με το Δικαστήριο έχουν ταχθεί τόσο ο Παγκύπριος Δικηγορικός Σύλλογος όσο και ο Δικηγορικός Σύλλογος Λευκωσίας με σχετικές ανακοινώσεις τους.

Με την άρση των μέτρων κατά του κορωνοϊού, υπάρχει ο κίνδυνος το ευεργετικό μέτρο των «ηλεκτρονικών εμφανίσεων» να εγκαταλειφθεί και να επιστρέψει η καθημερινή προ της πανδημίας πρακτική με την υποχρεωτική φυσική παρουσία των δικηγόρων και διαδίκων στις δικαστικές αίθουσες.  

Πέρα από τους υγειονομικούς κινδύνους που αυτή η κατάσταση εγκυμονεί, ο σημαντικότερος κίνδυνος θα είναι να μπει τέλος σε μια τόσο ωφέλιμη, επαναστατική για τα μέχρι σήμερα δεδομένα, εξέλιξη στον τρόπο λειτουργίας των δικαστηρίων.

Προς αποφυγή μιας τέτοιας εξέλιξης και προς διαφύλαξη αυτής της σημαντικής κατάκτησης, είναι επιβεβλημένο να καθιερωθεί με σχετική αποτύπωση στο νόμο η δυνατότητα της «ηλεκτρονικής εμφάνισης».

Προτείνεται λοιπόν από τον γράφοντα η προσθήκη του κάτωθι όρου στον περί Δικαστηρίωv Νόμo τoυ 1960 (14/1960) και συγκεκριμένα στο άρθρο 2 αυτού (Ερμηνεία): 

«'Εμφάνιση ενώπιων δικαστηρίου' σημαίνει εκτός από την εμφάνιση με φυσική παρουσία και την ηλεκτρονική εμφάνιση, η οποία συνίσταται στην ηλεκτρονική επικοινωνία των δικηγόρων των διαδίκων με το Δικαστήριο, στο πλαίσιο προώθησης της υπόθεσής τους, μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (e-mail) ή/και οποιουδήποτε άλλου ηλεκτρονικού μέσου ήθελε καθορισθεί αρμοδίως».

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024

Ο περί Δικαστηρίων Νόμος: Όλες οι αλλαγές με τον τροποποιητικό Νόμο 114(Ι)/2023

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής