75 χρόνια από την ίδρυση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης

Με την ευκαιρία της 75ης επετείου του Διεθνούς Δικαστηρίου, μια εικονική περιοδεία στο Peace Palace στη Χάγη, την έδρα του Δικαστηρίου, είναι διαθέσιμη εδώ.

Το Διεθνές Δικαστήριο (ICJ) είναι το κύριο δικαστικό όργανο των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ). Ιδρύθηκε τον Ιούνιο του 1945 από τον Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και άρχισε να λειτουργεί τον Απρίλιο του 1946.

Η έδρα του Δικαστηρίου βρίσκεται στο Peace Palace στη Χάγη (Ολλανδία). Από τα έξι κύρια όργανα των Ηνωμένων Εθνών, είναι το μόνο που δεν βρίσκεται στη Νέα Υόρκη (Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής).

Ο ρόλος του Δικαστηρίου είναι να επιλύει, σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, νομικές διαφορές που του υποβάλλονται από τα κράτη και να παρέχει συμβουλευτικές γνώμες για νομικά ζητήματα που παραπέμπονται σε αυτό από εξουσιοδοτημένα όργανα και εξειδικευμένους οργανισμούς των Ηνωμένων Εθνών.

Το Δικαστήριο απαρτίζεται από 15 δικαστές, οι οποίοι εκλέγονται για θητεία εννέα ετών από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και το Συμβούλιο Ασφαλείας. Επικουρείται από ένα μητρώο, το διοικητικό του όργανο. Οι επίσημες γλώσσες του είναι τα Αγγλικά και τα Γαλλικά.

Σχόλια

Top Legal Stories

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Υπερωριακή Αμοιβή και Επί Πληρωμή Αργίες σύμφωνα με το Κυπριακό Εργατικό Δίκαιο