Η πολιτική δικαιοσύνη στην Κύπρο: παρελθόν, παρόν και μέλλον

Το Τμήμα Νομικής του Πανεπιστημίου Κύπρου διοργανώνει ερευνητικό σεμινάριο με θέμα "Η πολιτική δικαιοσύνη στην Κύπρο: παρελθόν, παρόν και μέλλον" την Τετάρτη, 17 Νοεμβρίου 2021, 18:00-20:00.

Ομιλητής: Αναπληρωτής Καθηγητής Νικήτας Χατζημιχαήλ / Συντονιστής Σεμιναρίου: Λέκτορας Μιχάλης Χατζηπαναγιώτης 

Σκοπός της διάλεξης είναι να συνεισφέρει μια ακαδημαϊκή οπτική στην απονομή της πολιτικής δικαιοσύνης εν Κύπρω. Διατρέχουμε πλέον την έβδομη δεκαετία ζωής της Κυπριακής Δημοκρατίας, ευρισκόμενοι εν τω μέσω κανονιστικών αλλαγών και προτάσεων για τον δραστικό μετασχηματισμό του θεσμικού πλαισίου και του δικονομικού δικαίου, όπως ιδίως τα νομοσχέδια για την ίδρυση νέων δικαιοδοτικών σχηματισμών, σε επίπεδο ανώτερο, ανώτατο ή πρωτοβάθμιο/ουσίας (trial), και οι αναδυόμενοι νέοι Διαδικαστικοί Κανονισμοί. 

Με τα εγχειρήματα αυτά καλούμαστε να αλλάξουμε ένα σύστημα το οποίο, όσον αφορά μεν την οργάνωση των δικαστηρίων, έχει μείνει το ίδιο στην βάση του από τις απαρχές της βρετανικής αποικιακής περιόδου, όσον αφορά δε το δικονομικό πλαίσιο, ανάγεται στην ύστερη αποικιακή περίοδο έχοντας ωστόσο μεταλλαχθεί στην πράξη με τρόπους που δεν έχουν μελετηθεί αλλά οφείλουν να ληφθούν υπόψη. 

Αναγκαία προϋπόθεση της κάθε σοβαρής και γόνιμης τέτοιας συζήτησης θα πρέπει να αποτελέσει η κατανόηση του πώς η απονομή πολιτικής δικαιοσύνης (civil justice) συγκροτείται και λειτουργεί ως σύστημα. Μόνο αν εξετάσουμε νηφάλια και συστηματικά το παρόν – και την επίδραση του παρελθόντος – και ιδίως μόνο αν εντοπίσουμε τα ουσιαστικά και θεμελιώδη προβλήματα που υφίστανται (αντί να αρκούμαστε στην διακηρυκτική προβολή προφανών κενών και ελλείψεων) μπορούμε να επιτύχουμε ένα πραγματικά καλύτερο μέλλον για την πολιτική δικαιοσύνη στον τόπο.

Είναι απαραίτητο να γίνει ατομική εγγραφή σε αυτό το σύνδεσμο ώστε να είναι δυνατή η σύνδεση στο Zoom meeting του σεμιναρίου.

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Υπερωριακή Αμοιβή και Επί Πληρωμή Αργίες σύμφωνα με το Κυπριακό Εργατικό Δίκαιο

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία