Τροποποίηση του οικογενειακού δικαίου ώστε να συνδέεται η βία κατά των γυναικών με τη διασφάλιση του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού, ζητά η ΣΕΠΚΒΟ

Την προώθηση άμεσων τροποποιήσεων του Οικογενειακού Δικαίου που αφορούν τη σύνδεση της βίας κατά των γυναικών/ συντροφικής βίας με τη διασφάλιση της αρχής του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού σε υποθέσεις επιμέλειας και επικοινωνίας. ζητά η Συμβουλευτική Επιτροπής για τη Πρόληψη και Καταπολέμηση της Βίας στην Οικογένεια.

Στη σχετική ανακοίνωση της Επιτροπής, αναφέρεται μεταξύ άλλων: "Ένα θέμα που σπάνια συζητείται, είναι η άρρηκτη σύνδεση της βίας κατά των γυναικών με τα θέματα της κακοποίησης των παιδιών, και ειδικά των επιπτώσεων της ενδοοικογενειακής βίας κατά των γυναικών προς τα παιδιά τα οποία χρήζουν εφαρμογής αποτελεσματικών μέτρων προστασίας και ασφάλειας. Τα παιδιά αποτελούν το μεγαλύτερο πληθυσμό ευάλωτων θυμάτων βίας στις συντροφικές σχέσεις. Τα βιώματα της παιδικής βίας μέσα στις συντροφικές σχέσεις περιλαμβάνουν την άμεση ή έμμεση έκθεση μέσα στο σπίτι, τη βίαιη ή απειλητική συμπεριφορά, συμπεριλαμβανομένων, του εξευτελισμού, του εκφοβισμού και των ενεργειών ελέγχου, πράξεις που δημιουργούν αρνητικό αντίκτυπο στα παιδιά, όπως τον αυξημένο κίνδυνο ψυχολογικών, κοινωνικών προβλημάτων, και προβλημάτων συμπεριφοράς, καθώς και τον κίνδυνο θανάτου. Συνεπώς, στις πλείστες περιπτώσεις, το βέλτιστο συμφέρον του παιδιού συνδέεται/ εξαρτάται από το συμφέρον της μητέρας, ειδικά όταν διαμένουν μαζί. Τα άρθρα 18(3), 26, 31, 56(2) της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης κάνουν ειδική αναφορά στο εν λόγω θέμα".

Η ΣΕΠΚΒΟ έχει τονίσει την επιτακτική ανάγκη τροποποίησης του Ν. 216/1990 (περί Σχέσεων Γονέων και Τέκνων Νόμου), ώστε να συμπεριλάβει πρόνοια που να συνδέει τη βία κατά των γυναικών με τη διασφάλιση της αρχής του βέλτιστου συμφέροντος του παιδιού σε υποθέσεις επιμέλειας και επικοινωνίας, ειδικά όταν το παιδί διαμένει με τη μητέρα του.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση εδώ

Σχόλια

Top Legal Stories

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Υπερωριακή Αμοιβή και Επί Πληρωμή Αργίες σύμφωνα με το Κυπριακό Εργατικό Δίκαιο

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία