Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού για τα νέα μέτρα που υποχρεώνουν μικρά παιδιά να φέρουν μάσκα και να κάνουν τεστ για τον covid-19

Ανακοίνωση εξέδωσε η Επιτρόπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού σχετικά με τα νέα μέτρα, την υποχρεωτική χρήση μάσκας προσώπου και την προσκόμιση αρνητικής διάγνωσης τεστ από μαθητές του Δημοτικού, για παρουσία στους σχολικούς χώρους, λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού.

Από την θέση της Επιτρόπου προκύπτει ότι θεωρεί τα νέα μέτρα συμβατά με τη νομοθεσία προστασίας δικαιωμάτων του παιδιού, καθώς , όπως τονίζεται, υπέρτατος στόχος είναι τα σχολεία να μείνουν ανοιχτά και ασφαλή.

Μεταξύ άλλων αναφέρει η Επίτροπος:

«Τα παιδιά ήδη απέδειξαν πολλά: ακολουθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα με συνέπεια, διατηρούν την κοινωνική αποστασιοποίηση και  εφαρμόζουν τους κανόνες ατομικής υγιεινής. Οι όποιες ανησυχίες από την κοινότητα των ενηλίκων σχετικά με τη μάσκα (ορθή χρήση, επιπτώσεις στη μαθησιακή διαδικασία, δυσκολίες λόγω παρατεταμένης χρήσης) ή/και τη διενέργεια διαγνωστικής εξέτασης για ανίχνευση του κορωνοϊού είναι κατανοητές. Εντούτοις,  με στενή συνεργασία όλης της σχολικής κοινότητας (γονιών, εκπαιδευτικών, παιδιών) είμαι βέβαιη ότι μπορεί να γίνει κατορθωτό. Η ενθάρρυνση και η εφαρμογή ομαδικών, δημιουργικών, φιλικών προς το παιδί, δραστηριοτήτων συμβάλλουν στην καλλιέργεια κουλτούρας κατανόησης και σεβασμού της αξίας της Δημόσιας Υγείας, η οποία είναι απαραίτητη για τη λειτουργία των σχολείων. Μέσα σε τέτοιο κλίμα προσκαλώ τις σχολικές μονάδες να δημιουργήσουν ευφάνταστους τρόπους συνέργειας με τα παιδιά ώστε συλλογικά να λειτουργήσουν προς την ίδια κατεύθυνση».

Σημειώνεται, ότι σύμφωνα με τα πρόσφατα μέτρα που ανακοίνωσε ο Υπ.Υγείας, από τις 29.11.2021, τα παιδιά από 6 ετών και άνω υποχρεώνονται να φέρουν προστατευτική μάσκα προσώπου σε όλους τους χώρους που είναι υποχρεωτική η μάσκα σύμφωνα με τα διατάγματα. Επίσης από τις 29 Νοεμβρίου όλοι οι μαθητές Δημοτικών σχολείων θα υποβάλλονται σε τεστ ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου (rapid test) σε εβδομαδιαία βάση και ακόμα από την ίδια ημερομηνία , ο έλεγχος κατοχής SafePass με τη χρήση της εφαρμογής CovScan Cyprus, θα εφαρμόζεται στα άτομα ηλικίας 14 ετών και άνω.

Δείτε ολόκληρη την ανακοίνωση της Επιτρόπου εδώ


Σχόλια

Top Legal Stories

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Υπερωριακή Αμοιβή και Επί Πληρωμή Αργίες σύμφωνα με το Κυπριακό Εργατικό Δίκαιο

Θέση Λέκτορα ή Επίκουρου/ης Καθηγητή/ήτριας στο «Διεθνές Δίκαιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» στο Πανεπιστήμιου Κύπρου