Προειδοποίηση στην Κύπρο από την ΕΕ για μη ορθή μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ

H Eυρωπαϊκή Επιτροπή κάλεσε την Κύπρο και ακόμα τέσσερα κράτη-μέλη (Βέλγιο, Σλοβακία, Σλοβενία και Σουηδία) να μεταφέρει στο εθνικό της δίκαιο τους ενωσιακούς κανόνες για την καταπολέμηση της απάτης εις βάρος του προϋπολογισμού της Ένωσης.

Ειδικότερα, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στο Βέλγιο, την Κύπρο, τη Σλοβακία, τη Σλοβενία και τη Σουηδία, επειδή δεν μετέφεραν ορθά στο εθνικό δίκαιο τους ενωσιακούς κανόνες σχετικά με την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης [οδηγία (ΕΕ) 2017/1371].

Οι κανόνες αυτοί, οι οποίοι αποτελούν μέρος της συνολικής στρατηγικής της Επιτροπής για την καταπολέμηση της απάτης, προστατεύουν τον προϋπολογισμό της ΕΕ μέσω της εναρμόνισης των ορισμών, των κυρώσεων, των κανόνων δικαιοδοσίας και των προθεσμιών παραγραφής που σχετίζονται με την απάτη και άλλα αδικήματα εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της ΕΕ.

Η ορθή μεταφορά των εν λόγω κανόνων στο εθνικό δίκαιο των κρατών μελών είναι απαραίτητη προκειμένου η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία να μπορεί να διεξάγει αποτελεσματικές έρευνες και διώξεις. Η προθεσμία για τη μεταφορά της οδηγίας στο εθνικό δίκαιο έληξε στις 6 Ιουλίου 2019. Τον Δεκέμβριο του 2021 είχαν ήδη αποσταλεί προειδοποιητικές επιστολές στην Ελλάδα, την Ισπανία, την Κροατία, τη Λετονία, το Λουξεμβούργο, την Πορτογαλία, τη Ρουμανία και τη Φινλανδία· όλα αυτά τα κράτη μέλη συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή Εισαγγελία.

Τα ζητήματα που τέθηκαν αφορούν κυρίως τη μεταφορά στο εθνικό δίκαιο των διατάξεων της οδηγίας σχετικά με τον ορισμό των ποινικών αδικημάτων (απάτη, διαφθορά και υπεξαίρεση), την απόπειρα, την ευθύνη των νομικών προσώπων, τις κυρώσεις και τη δικαιοδοσία.

Η Κύπρος και τα υπόλοιπα κράτη-μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στα επιχειρήματα της Επιτροπής. Η Επιτροπή, αφού αξιολογήσει τις απαντήσεις των κρατών μελών, μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη εάν τα ζητήματα συμμόρφωσης δεν επιλυθούν ή δεν αποσαφηνιστούν κατάλληλα. (europa.eu)

Σχόλια

Top Legal Stories

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Νέο Διάταγμα για τον Κατώτατο Μισθό: Στα 1000 ευρώ από 1η Ιανουαρίου 2024

Υπερωριακή Αμοιβή και Επί Πληρωμή Αργίες σύμφωνα με το Κυπριακό Εργατικό Δίκαιο