Τροποποιήσεις στον περί Δικαστηρίων Νόμο (Τροποποιητικός 70 (Ι)/2022)

Ο περί Δικαστηρίων (Τροποποιητικός) Νόμος 70 (Ι) του 2022 τροποποιεί τον βασικό περί Δικαστηρίων Νόμο και ειδικότερα: 

2. Το άρθρο 19 του βασικού νόμου αντικαθίσταται από το ακόλουθο άρθρο: 

«Επιπρόσθετες εξουσίες του Ανωτάτου Δικαστηρίου. 

19. Το Ανώτατο Δικαστήριο, επιπροσθέτως των εξουσιών και της δικαιοδοσίας που ανατίθεται σε αυτό από το Σύνταγμα, έχει αποκλειστική πρωτόδικη δικαιοδοσία να ακούει και αποφασίζει τέτοια άλλα θέματα τα οποία το δικαστήριο δυνατόν να λάβει εξουσία να ακούει και αποφασίζει κατά πρώτον βαθμόν δυνάμει των διατάξεων του παρόντος ή οποιουδήποτε άλλου κατά καιρόν ισχύοντος Νόμου.».

3. Ο βασικός νόμος τροποποιείται με τη διαγραφή του άρθρου 22Β αυτού. (δικαιοδοσία επαρχιακών δικαστηρίων σε ναυτικές υποθέσεις).

4. Το άρθρο 29 του βασικού νόμου (εφαρμοζόμενο δίκαιο) τροποποιείται με την αντικατάσταση του εδαφίου (2) αυτού, με το ακόλουθο εδάφιο:

 «(2) Το Ανώτατο Δικαστήριο κατά την άσκηση της δικαιοδοσίας του δυνάμει των διατάξεων του άρθρου 19 εφαρμόζει το δίκαιο που αφορά στις γαμικές διαφορές, το οποίο εφαρμοζόταν από το Ανώτατο Δικαστήριο της Κύπρου κατά την αμέσως προηγούμενη ημέρα πριν από την ανεξαρτησία, όπως αυτό τροποποιήθηκε.».

5. Το άρθρο 64Α του βασικού νόμου τροποποιείται με την προσθήκη στο εδάφιο (4) αυτού, αμέσως μετά τη λέξη «περιλαμβάνει» (δεύτερη γραμμή), της φράσης «το Εμπορικό Δικαστήριο, το Ναυτοδικείο,» ως εξής:

(4)  Για τους σκοπούς του παρόντος άρθρου ο όρος «δικαστήριο ειδικής δικαιοδοσίας» περιλαμβάνει το Εμπορικό Δικαστήριο, το Ναυτοδικείο, το Οικογενειακό Δικαστήριο, το Δικαστήριο Εργατικών Διαφορών και το Δικαστήριο Ελέγχου Ενοικιάσεων.

6. Ο βασικός νόμος τροποποιείται με τη διαγραφή του Παραρτήματος αυτού.

Με την επιφύλαξη των διατάξεων των εδαφίων (2) και (3) παρακάτω, ο παρών Νόμος τίθεται σε ισχύ κατά την ημερομηνία δημοσίευσής του στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.(2/6/2022).

(2) Οι διατάξεις του άρθρου 5, στο μέρος που αναφέρονται στο Εμπορικό Δικαστήριο, τίθενται σε ισχύ κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της γνωστοποίησης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (2) του άρθρου 32 του περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου Νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.

(3) Οι διατάξεις των άρθρων 2 έως 5, στο μέρος που αναφέρονται στο Ναυτοδικείο και οι διατάξεις του άρθρου 6 τίθενται σε ισχύ κατά την ημερομηνία δημοσίευσης της γνωστοποίησης του Ανωτάτου Δικαστηρίου που εκδίδεται δυνάμει των διατάξεων του εδαφίου (3) του άρθρου 32 του περί της Ίδρυσης και Λειτουργίας Εμπορικού Δικαστηρίου και Ναυτοδικείου Νόμου στην Επίσημη Εφημερίδα της Δημοκρατίας.


Σχόλια

Top Legal Stories

Μεταναστευτικό Δίκαιο: Νέοι κανόνες για την άδεια εργασίας/διαμονής

Σημαντική απόφαση του ΕΔΑΔ για την κλιματική αλλαγή: Μη λήψη επαρκών και αποτελεσματικών μέτρων από το κράτος

Πρόστιμο σε ιατρό για παραβίαση του Γενικού Κανονισμού Προστασίας Δεδομένων

Η παραβίαση της υποχρέωσης εκτίμησης της πιστοληπτικής ικανότητας του δανειολήπτη ως λόγος ακύρωσης της δανειακής σύμβασης

Κλειστό Κύκλωμα Βιντεοπαρακολούθησης σε σχολεία: Ανακοίνωση της Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων