Ανακοίνωση Δικηγορικού Συλλόγου Κερύνειας για την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους

"Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κερύνειας καταδικάζει με τον πιο έντονο τρόπο την παράνομη ανακήρυξη του ψευδοκράτους υπό την ονομασία «Τουρκική Δημοκρατία της Βορείας Κύπρου» στο κατεχόμενο από την Τουρκία τμήμα της Κυπριακής Δημοκρατίας, περιλαμβανομένης ολόκληρης της Επαρχίας μας, που συντελέστηκε στις 15 Νοεμβρίου 1983.

Η πριν από 39 χρόνια ανακήρυξη του ψευδοκράτους είναι καθ’ όλα παράνομη στην βάση των κανόνων του διεθνούς δικαίου και ως τέτοια αντιμετωπίστηκε από την διεθνή κοινότητα.

Κανένα κράτος πλην της ίδιας της Τουρκίας έχει αναγνωρίσει το παράνομο τουρκικό μόρφωμα με την Κυπριακή Δημοκρατία να αποτελεί την μοναδική νόμιμη οντότητα επί της νήσου.

Με τα ψηφίσματα 541 του 1983 και 550 του 1984 το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών καταδίκασε την απόπειρα απόσχισης τμήματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και θεωρεί την ενέργεια αυτή νομικά άκυρη και ζητά την ανάκλησή της. Ταυτόχρονα, καλεί όλα τα κράτη να μην την αναγνωρίσουν και να σέβονται την κυριαρχία, ανεξαρτησία και την εδαφική ακεραιότητα ης Κυπριακής Δημοκρατίας.

Υπογραμμίζουμε ότι η παραβίαση του διεθνούς δικαίου δεν παράγει δίκαιο. Η εθνοκάθαρση, η παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, η βίαιη εκδίωξη του γηγενούς πληθυσμού δεν μπορεί να θεμελιώσει κανένα νόμιμο κράτος.

Ο Δικηγορικός Σύλλογος Κερύνειας παραμένει ταγμένος στον στόχο της επικράτησης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου επί ολόκληρης της επικράτειας της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και την διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των νόμιμων πολιτών της Κύπρου".

Σχόλια

Top Legal Stories

Αιτιολογημένη γνώμη της Ε.Ε. στην Κύπρο για μη πλήρη μεταφορά της Οδηγίας για την καταπολέμηση μέσω του ποινικού δικαίου της απάτης σε βάρος οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης

Τροποποίηση στον Διαδικαστικό Κανονισμό για τα Εντάλματα Προνομιακής Φύσεως

Κλειστά Κυκλώματα Βιντεοπαρακολούθησης σε ιδιωτικά νηπιαγωγεία

Σε δημόσια διαβούλευση ο περί Δημοσίων Συγκεντρώσεων και Παρελάσεων Νόμος του 2024

Τροποποιητικό Νομοσχέδιο για τα Ιδιωτικά Γραφεία Παροχής Υπηρεσιών Ασφαλείας σε διαβούλευση